Με παρεμβάσεις σε τέσσερις άξονες στον τραπεζικό τομέα επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις στη σχέση τους με τις τράπεζες.
Βασικός στόχος, σύμφωνα με υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη είναι η εξεύρεση λύσεων σε σειρά ζητημάτων που τίθενται από τους πολίτες, όχι λαϊκίστικες, αλλά που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα πραγματικά προβλήματα και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες πολιτών και πελατών.
Όπως ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής, δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες αλλά θα υπάρξει παρέμβαση η οποία όχι μόνο δεν θα στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές, αλλά θα έρχεται και θα καλύπτει αυτό που αισθάνεται η κοινή γνώμη στην Ελλάδα.
«Προχωρούμε σε λύσεις αξιόπιστες και ζυγισμένες που δεν αποσταθεροποιούν τις τράπεζες και την οικονομία, δεν στέλνουν το λάθος μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δεν θέτουν σε κίνδυνο το αξιόχρεο της χώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, που είναι δύο συγκεκριμένες», τόνισε ο υπουργός.
Πού δίνεται έμφαση
Οι παρεμβάσεις αναμένεται να εστιάζουν στην περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού που είναι βασικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατών των τραπεζών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο 5ος πυλώνας τόσο στο σκέλος της ενίσχυσης της παροχής χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων αλλά και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από χαμηλά επιτόκια. Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι πλέον τα επιτόκια βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Στόχοι είναι οι:
- μείωση των τραπεζικών προμηθειών όχι μόνο στις μικρές συναλλαγές αλλά και σε ποσά μεγαλύτερου ύψους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2024 η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση κατά 50% στις προμήθειες των τραπεζών στις μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS. Eπίσης, στις αρχές του Φθινοπώρου οι τράπεζες ανακοίνωσαν σειρά παρεμβάσεων μείωσης των χρεώσεων προς τους πελάτες τους.
- πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην ανάγκη οι τράπεζες να αυξήσουν τον ρυθμό χρηματοδότησης στον τομέα της στεγαστικής πίστης και να μην «βασίζονται» στα στεγαστικά προγράμματα που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση όπως το «Σπίτι Μου 2» που ξεκινά τον Ιανουάριο.
- Το σύστημα πληρωμών IRIS κερδίζει όλο και περισσότερους πολίτες. Ήδη 3,5 εκατ. πολίτες έχουν εγκαταστήσει το συγκεκριμένο σύστημα σε σύνολο 6,5 εκατ. ΙΒΑΝ. Η αύξηση του ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων. Μία τέτοια απόφαση θα διευκολύνει τις μεταφορές χρημάτων από τους πολίτες χωρίς πρόσθετες προμήθειες. Επιπλέον, εντός του 2025 το IRIS σχεδιάζεται να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.
- Ένα ακόμα πεδίο ενδιαφέροντος αποτελούν τα επιτόκια καταθέσεων δεδομένου ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων παραμένει μεγάλη. Ειδικά τώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων, βασικός στόχος είναι τα επιτόκια στις καταθέσεις να διατηρηθούν σε τέτοια επίπεδα που δεν θα θέτουν σε «κίνδυνο» τις αποταμιεύσεις των πολιτών.