Skip to main content

Ν. Κεραμέως στο Naftemporiki TV: Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού

«Λέμε ναι στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, αλλά με δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας, Νίκη Κεραμέως, στο κανάλι της «Ν»

Στον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σήμερα Πέμπτη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, στόχος για το 2027 είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ. Από εκεί και πέρα, θα προβλεφθεί ένας μηχανισμός βάσει του οποίου θα αυξάνεται μόνο -και δεν θα μειώνεται- ο κατώτατος μισθός. Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι για πρώτη φορά θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο πως θα απαγορεύεται οποιαδήποτε μείωση του κατώτατου μισθού.

«Αυτό που συζητάμε στη Βουλή είναι πόσο και πώς θα αυξάνει ο κατώτατος μισθός πάνω από τα 950 ευρώ» σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής είναι ένας μαθηματικός τύπος που θα λαμβάνει υπόψη δύο στοιχεία:

  1. Τον πληθωρισμό για το 20% των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών
  2. Την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, στις σημαντικές καινοτομίες του νέου συστήματος είναι ότι επεκτείνεται ο κατώτατος μισθός και στους δημοσίους υπαλλήλους. Είπε επίσης ότι είναι σημαντική η προβλεψιμότητα, καθώς θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ο εργαζόμενος και η επιχείρηση προς τα πού οδεύει ο κατώτατος μισθός.

Ερωτηθείσα για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι «η χώρα μας ξεκίνησε από πολύ χαμηλά», υπενθυμίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε πως έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. «Αλλά έχουμε να διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση» επεσήμανε, προσθέτοντας πάντως ότι διανύουμε την απόσταση αυτή πιο γρήγορα από άλλα κράτη-μέλη. «Η προσπάθειά μας είναι και για αυξήσεις μισθών, και για αυξήσεις συντάξεων, και για μείωση φορολογικών και άλλων βαρών» υπογράμμισε.

«Λέμε ναι στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, αλλά με δίχτυ ασφαλείας»

Ως προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσα από εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας κατόπιν διαβούλευσης, είπε πως «εμείς λέμε ναι στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, αλλά από τα 950 ευρώ και πάνω, πάνω από το δίχτυ ασφαλείας που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο και το οποίο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 950 ευρώ». «Άρα εμείς λέμε ναι στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, αλλά με δίχτυ ασφαλείας» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «αν ο μαθηματικός τύπος βγάλει 1.000 ευρώ κατώτατο μισθό, αλλά έρθουν οι κοινωνικοί εταίροι και πουν ‘θέλουμε 1.050-1.100’, αυτό θα ισχύσει. Λέμε ναι στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά πάνω από ένα δίχτυ ασφαλείας, για να προλάβουμε το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, ή πιο χαμηλής συμφωνίας».

Ερωτηθείσα αν ο αυτόματος μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό θα δίνει το ελάχιστο ποσοστό της αύξησης, απάντησε «σωστά, απολύτως σωστά» και επανέλαβε ότι αφετηρία κάθε συζήτησης θα είναι τα 950 ευρώ. Όπως τόνισε, «τα άλλα κόμματα λένε ελεύθερες διαπραγματεύσεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας».

Στο 2,4% η αύξηση στις συντάξεις του Ιανουαρίου

Ως προς τις αυξήσεις στις συντάξεις από τον Ιανουάριο, μίλησε για οριζόντια αύξηση σε όλες τις συντάξεις κατά 2,4%. Αναφέρθηκε επίσης στην έκτακτη εισφορά 100-200 ευρώ για τους συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά. «Εκείνοι που λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη θα πάρουν υψηλότερο επίδομα» τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. «Όσο αυξάνονται οι συντάξεις κάθε χρόνο, θα αυξάνει και το κατώφλι κάθε κλίμακας» επεσήμανε.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα

Η κ. Κεραμέως υπενθύμισε επίσης ότι από τον Ιανουάριο μειώνονται τα χρήματα που δίνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες ως ασφαλιστικές εισφορές.

«Αυτό συμβάλλει με τον τρόπο του στην τόνωση της απασχόλησης» σημείωσε η κ. Κεραμέως. «Τα χρόνια αυτά που οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,5 μονάδες είδαμε τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας» σημείωσε.

H δράση Rebrain Greece για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι πολλές επιχειρήσεις αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς να βρίσκουν. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει σειρά πρωτοβουλιών, μία από τις οποίες είναι το «Rebrain Greece».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι το ερχόμενο Σάββατο, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, θα έρθουν σε επαφή επιχειρήσεις της χώρας με Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Προσπαθούμε να αποτελέσουμε τη γέφυρα εκείνων που ψάχνουν για δουλειά στη χώρα μας και των επιχειρήσεων που ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό. Φέρνουμε τους δύο σε επαφή» σημείωσε.

«Σε δύο εβδομάδες θα είμαστε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στους πρώτους μήνες του 2025 θα είμαστε στο Λονδίνο. Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για να φέρουμε τα δύο μέρη πιο κοντά» τόνισε.

Είπε επιπλέον ότι «όσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εξωτερικό για πέντε χρόνια και πάνω και επιστρέφουν στην Ελλάδα, μπορούν να τύχουν μίας μείωσης στη φορολογία εισοδήματος κατά 50% για επτά χρόνια. Άρα το ελληνικό Δημόσιο τους εγγυάται μία έκπτωση 50% στη φορολογία εισοδήματος για επτά χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό φορολογικό κίνητρο» επεσήμανε.

Η επόμενη μέρα στη Ν.Δ. μετά τη διαγραφή Σαμαρά

Ως προς την επόμενη μέρα στη Ν.Δ., είπε ότι «το θέμα που αφορά στον Αντώνη Σαμαρά, είναι πολύ δυσάρεστο για εμάς συνολικά». Όπως είπε, ο κ. Σαμαράς «σε πολύ δύσκολα για τη χώρα χρόνια, έβαλε πλάτη». «Σε προσωπικό επίπεδο εμένα με έχει τιμήσει και αυτό δεν το ξεχνώ» επεσήμανε.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η κ. Κεραμέως, «στην τελευταία του τοποθέτηση, είναι σαφές ότι επέλεξε να τραβήξει μια άλλη γραμμή. Διαφώνησε οριζοντίως και καθέτως με την πολιτική της κυβέρνησης. Από τη στιγμή που επέλεξε αυτόν τον δρόμο, δεν άφησε καμία επιλογή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι «η Κ.Ο. της Ν.Δ. συνεχίζει συμπαγής, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας τα επόμενα τρία χρόνια». Είπε επίσης ότι «ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει εδώ είναι ο λαϊκισμός, στα πιο δεξιά της Ν.Δ., στα αριστερά. Είναι σημαντικό να μην επιστρέψουμε σε σοβαρά λάθη του παρελθόντος. Εμείς επιζητούμε μια γόνιμη, τεκμηριωμένη, υπεύθυνη αντιπολίτευση».