To νέο πρόσωπο που έχει αρχίσει να αποκτά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσα από την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Τα κρατικά ταμεία άρχισαν να γεμίζουν ανοίγοντας το δρόμο για νέες φοροελαφρύνσεις στο μέλλον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 3,5 δισ. ευρώ υπέρβασης των φορολογικών εσόδων φέτος προέρχονται από την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τις νέες ψηφιακές λειτουργίες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Όσον αφορά το τι θα συμβεί το 2025 στο σκέλος των εσόδων από το μέτωπο της φοροδιαφυγής, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το Φθινόπωρο του νέου έτους. Η ενίσχυση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει νέες ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μια σειρά από ψηφιακές λειτουργίες, όπως το myData, που τέθηκαν σε εφαρμογή αλλά και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είχαν θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής αλλά και τη φορολογικής συμμόρφωσης.
1,8 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή το 2024
Φέτος στα φορολογικά έσοδα καταγράφεται υπέρβαση 1,8 δισ. ευρώ η οποία, ναι μεν οφείλεται στην ανάπτυξη και στην αύξηση της κατανάλωσης, υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες:
· Οι αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της μείωσης της φοροδιαφυγής.
· Η αύξηση στις αμοιβές των μισθωτών και η μείωση της ανεργίας επίσης κατά 1 δισ. ευρώ.
· Η εφαρμογή του myData αύξησε τα φορολογικά έσοδα κατά 800 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα.
Η νέα ψηφιακή εποχή της ΑΑΔΕ
Η ανάπτυξη σημαντικών ψηφιακών εργαλείων όπως η υποχρεωτική διαβίβαση στοιχείων εσόδων και εξόδων μέσω myData και το ψηφιακό τιμολόγιο, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών, και σειρά ακόμα παρεμβάσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή φέτος οδήγησαν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Στο άμεσο μέλλον, 6,5 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν το δικό τους φάκελο με αναλυτικές πληροφορίες για το εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ προκειμένου να αξιολογηθεί αν βρίσκεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι το κενό ΦΠΑ να περιοριστεί στο 9% έως το 2026. Στα νέα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου που έρχονται στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνονται :
– Ψηφιακό δελτίο αποστολής (από 1/12/2024)
– Εναρξη διαδικασιών για υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση (7/2025)
– Ψηφιακά εργαλεία ελέγχου, ΕΛΕΓΧΟΣlive 2.0
– Χρήση καμερών στους ελέγχους και στις συναντήσεις με ελεγχόμενους
– Ψηφιακός έλεγχος πινακίδων
– Ψηφιακό Πελατολόγιο (πιλοτικά), για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων
– Ψηφιοποίηση της Βεβαίωσης Οφειλής
– Αντιμετώπιση οφειλετών με βάση το προφίλ τους
– Επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου
– Αναβάθμιση του συστήματος εισροών – εκροών στα καύσιμα (πλην υγραερίων και ελεύθερων εγκαταστάσεων)
– νέος εξοπλισμός στα εργαστήρια ναρκωτικών, καυσίμων, αλκοολούχων και λοιπών προϊόντων στα Τελωνεία
– Αναβάθμιση επιχειρησιακής ικανότητας Χημικών Υπηρεσιών και Φορητά όργανα ανάλυσης
Η προμήθεια συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για ανάλυση Big Data και Meta Data στοιχείων επιχειρήσεων και όλων των φορολογουμένων αποτελεί ένα ακόμα ψηφιακό εργαλείο της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το σύστημα Προηγμένης Επιχειρησιακής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Δεδομένων που θα να αναλύει και θα αξιοποιεί στοιχεία τεράστιου όγκου, τα οποία δεν μπορεί να επεξεργαστεί με το χέρι σήμερα ο φορολογικός μηχανισμός.
Εντός του νέου έτους ολοκληρώνεται η αντικατάσταση και ενοποίηση των Πληροφοριακών Συστημάτων Taxis-Taxisnet-Elenxis. Επιπλέον, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων Ηλεκτρονικών Τελωνειακών Υπηρεσιών, η οργάνωση και ψηφιοποίηση των αρχείων αλλά και η λειτουργία συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα.