Skip to main content

UBS για Ελλάδα: Στο 2,8% η ανάπτυξη το 2025, κατεβάζει ταχύτητα το 2026 – Πού βλέπει το χρέος

Εύσημα στην Αθήνα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις - Το Ταμείο Ανάκαμψης βασικό καύσιμο της ανάπτυξης

Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα παραμείνει το μεγάλο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία, όπως εκτιμά η UBS.

Η ελβετική επενδυτική τράπεζα παραμένει αρκετά αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά το περιβάλλον της διεθνούς αβεβαιότητας, ενώ αποδίδει τα εύσημα στην προσπάθεια της Αθήνας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αισθητή μείωση του δημοσίου χρέους.

Ειδικότερα, στην έκθεσή της για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής (ΕΜΕΑ), η οποία συνέπεσε με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, υπολογίζει ότι τη διετία 2025 – 2026 η ελληνική οικονομία θα πορευθεί με ρυθμούς 2,6% κατά μέσο όρο. Για την επόμενη χρονιά αναμένει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,8% (ανεβάζοντας τον πήχυ σε σχέση με την επίσημη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης), ενώ για το 2026 «βλέπει» επιβράδυνση στο 2,3%. Για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης η εκτίμηση της UΒS είναι 2,5%.

Όπως εξηγεί στην έκθεσή της η UBS για την επόμενη διετία ως καύσιμο για την ανάπτυξη θα λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί πόροι, με τις χορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάνουν στο 4% του ΑΕΠ το 2025 και στο 4,6% το 2026 από 2,3% το 2024. Οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 8.5% τα δύο επόμενα χρόνια, έναντι ρυθμούς αύξησης 5% στη διετία 2023 – 2024. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι από τα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα, μόνο τα 5,4% (55%) έχουν ήδη απορροφηθεί, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια ακόμη. Το συνολικό ποσό αναμένεται να ανέλθει στα 12,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον η κατανάλωση των νοικοκυριών θα επωφεληθεί από την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και το υψηλότερο πραγματικό εισόδημα. Για το 2025 η πρόβλεψη του ΑΕΠ είναι 80 μονάδες βάσης υψηλότερη από το κονσέσους των αναλυτών διεθνώς και για το 2026 είναι 30 μονάδες βάσης υψηλότερη.

Πρωτογενές πλεόνασμα και χρέος

Για το πρωτογενές πλεόνασμα η UBS θεωρεί εφικτή την υλοποίηση των στόχων για 2,4% και 2,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα τα επόμενα δύο χρόνια. Οι δημοσιονομικές αυτές επιδόσεις θα επιτρέψουν τη μείωση του χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ στο 140% έως το 2026.

Τη θετική πορεία των δημοσιονομικών στηρίζουν τα υψηλότερα του στόχου φορολογικά έσοδα και οι προσπάθειες για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι προβλέψεις για EMEA

Οι προοπτικές συνολικά για την περιοχή EMEA (που περιλαμβάνει Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα, Καζακστάν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,) βελτιώνονται παρά το ταραχώδες παγκόσμιο περιβάλλον.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιταχυνθούν στο 2,5% από 3,1% το 2025 και στο 3,2% το 2026.

Διαβάστε ακόμη:

→Προϋπολογισμός 2025: Τα μηνύματα που στέλνει σε αγορές και επενδυτές

→ΕΔΣ: Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες σχεδόν ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

→DBRS: Ανάβει «πράσινο» για αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών