Χωρίς ακόμη να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής τόσο από την αγορά όσο και από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων «φωτογραφίζουν» με βεβαιότητα ένα σχέδιο παρέμβασης για τις τιμές ρεύματος.
Η «φαρέτρα» του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης, με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα, περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής αγοράς ρεύματος -στα πρότυπα του μέτρου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης- και τη χορήγηση επιδοτήσεων σε επίπεδα που να διατηρούν τη μέση χρέωση σε ένα ορισμένο επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο το μέτρο του πλαφόν όσο και το μέτρο της ανάκτησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών στους κλάδους εμπορίας και παραγωγής ενέργειας έχουν συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν απορριφθεί επί της αρχής, με την Κομισιόν να έχει δεσμευτεί να εξετάσει το θέμα σε δεύτερο χρόνο διεξοδικότερα.
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι επίκειται συνάντηση του ΥΠΕΝ με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου. Πηγές της αγοράς που κλήθηκαν να σχολιάσουν το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, εκδήλωσαν προβληματισμό κύρια ως προς τη λογική του μέτρου. Πράγματι, η έκθεση στις διακυμάνσεις της αγοράς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τέτοιες καταστάσεις, όπου, υπό το βάρος μιας σειράς παραμέτρων, οι τιμές δύναται να εκτοξεύονται, εμφανίζοντας εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα ανά περιόδους.
Το ερώτημα είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν ένας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να αποτελέσει μια μόνιμη και αποτελεσματική «γραμμή άμυνας» συνολικά για την αγορά χωρίς να δημιουργεί περαιτέρω στρεβλώσεις στη λειτουργία της. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η προσέγγιση της ευρωπαϊκής «γραφειοκρατίας» στα ρίσκα της αγοράς δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε υφιστάμενα εργαλεία, όπως προώθηση διμερών συμβολαίων, CfD (Contract for Difference) και μηχανισμούς ισχύος, παρά σε εμβόλιμους μηχανισμούς που διαταράσσουν τη λειτουργία του target model.
«Γρίφος» η Κομισιόν
Κατά συνέπεια, ερωτηματικό παραμένει η ανταπόκριση της Κομισιόν σε ένα ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να προκρίνει μια «φόρμουλα» έκτακτων λύσεων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να επιλεχθεί ένας «εθνικός» δρόμος στην παρούσα φάση, δεδομένης της οξύτητας του προβλήματος.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τον Νοέμβριο μέχρι στιγμής κυμαίνεται στα 138,46 ευρώ/MWh από 90,06 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο και 112,35 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο, προμηνύοντας αυξημένες χρεώσεις για τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια του επόμενου μήνα.
Ανάλογα σήματα εκπέμπει και η συνολικότερη εικόνα της αγοράς, με τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον Δεκέμβριο να διαπραγματεύονται στα 124 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2025 η αντίστοιχη τιμή διαμορφώνεται στα 123,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στο μέτωπο του φυσικού αερίου, η τιμή βρίσκεται και σταθεροποιείται τις τελευταίες μέρες σε ιστορικό υψηλό επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, στα 45,6 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο TTF. Η εν λόγω εικόνα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς προμήθειας, δεν προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά μέχρι το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν οι λόγοι για να συμβεί κάτι τέτοιο.