Skip to main content

ΑΑΔΕ: Με πολιορκητικό κριό την τεχνητή νοημοσύνη η μάχη με τη φοροδιαφυγή

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στον τρόπο εργασίας του ελεγκτικού μηχανισμού

Με «αιχμή του δόρατος» την τεχνητή νοημοσύνη και επτά ακόμη «όπλα», σχεδιάζει η ΑΑΔΕ να ενισχυθεί στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής και παραοικονομίας και να πετύχει τον φορολογικό μετασχηματισμό ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

«Κλειδί» για την επιτυχή μετάβαση στη νέα εποχή των φοροελέγχων, διασταυρώσεων και επιβολής ποινών είναι σε κάθε περίπτωση η διατήρηση του κώδικα δεοντολογίας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φορολογουμένων, ειδικά στην εφαρμογή της ΑΙ, ώστε όχι μόνο για να μη διασαλευτεί η δημόσια εμπιστοσύνη αλλά και για προαχθεί ταυτόχρονα η ισότητα και δικαιοσύνη για όλους τους φορολογούμενους.

Στις ανωτέρω προκλήσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, παρουσιάζοντας τις οκτώ σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές διοικήσεις σήμερα, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο 17ο Συνέδριο των φορολογικών διοικήσεων του ΟΟΣΑ, που διεξάγεται στην Αθήνα, με θέμα «Ο Μετασχηματισμός των Φορολογικών Διοικήσεων».

Ειδικότερα, ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι για να πετύχει ο φορολογικός μετασχηματισμός καθοριστικό ρόλο παίζουν:

1. ο οργανωτικός μετασχηματισμός,

2. η τεχνητή νοημοσύνη,

3. η χρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου μετασχηματισμού,

4. οι προοπτικές των φορολογουμένων,

5. οι στρατηγικές μετασχηματισμού,

6. η ανάπτυξη δεξιοτήτων,

7. ο ρόλος της ηγεσίας,

8. η διαφάνεια και βεβαιότητα του φορολογικού συστήματος.

Ένας από τους σημαντικότερους οδηγούς αυτού του μετασχηματισμού είναι, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, η τεχνητή νοημοσύνη, που έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στον τρόπο εργασίας του ελεγκτικού μηχανισμού, από την ανίχνευση θεμάτων συμμόρφωσης έως την αυτοματοποίηση σύνθετων διαδικασιών, δίνοντας τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε πραγματικό χρόνο. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής, είναι, καθώς εξερευνώνται οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι φορολογικές αρχές να παραμείνουν προσεκτικές στην ευθύνη τους να προστατεύσουν τα δεδομένα και να διατηρήσουν τους κώδικες δεοντολογίας. Η εξισορρόπηση αυτή είναι το κλειδί για την οικοδόμηση και διατήρηση της δημόσιας εμπιστοσύνης.

Ο ρόλος της ΑΙ

H ΑΑΔΕ έχει ήδη ενσωματώσει προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και data mining στη λειτουργία της και προετοιμάζεται βήμα βήμα για τη νέα εποχή φοροελέγχων, αντλώντας περίπου 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του ΕΣΠΑ που της επιτρέπουν να προχωρήσει άμεσα στην ταχύτατη αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων φορολογίας και στον επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού της μηχανισμού.

Κεντρικός στόχος είναι όπως στο νέο Taxis που δημιουργείται ενσωματωθούν όλα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς τα νέα συστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις καθημερινές συναλλαγές με καταστήματα, αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις.