Skip to main content

10ο Export Summit – ΣΕΒΕ: Αισιοδοξία για την προοπτική των επενδύσεων στην Ελλάδα

Ισχυρό το αναπτυξιακό αποτύπωμα της ΕΑΤ στην ελληνική οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα

Αισιοδοξία για την προοπτική των επενδύσεων στη χώρα μας, παρά τη μείωση του 2023, εξέφρασαν από το βήμα του 10ου Export Summit του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Investing, The only way to Growth» και με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν», τόσο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Σίμος Διαμαντίδης, όσο και το μέλος του δ.σ. της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου.

«Η φετινή χρονιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 2023 παρουσίασε πτώση στον συνολικό όγκο επενδύσεων κατά 40,5% σε σχέση με το 2022, με την αξία να διαμορφώνεται στα €4,775 εκατομμύρια, έναντι των €8,026 εκατομμυρίων το προηγούμενο έτος. Αυτή η πτώση, αν και σημαντική, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, καθώς η συνολική αύξηση από το 2019 παραμένει θετική στο 1,59%. Οι διακυμάνσεις αυτές αντανακλούν τις διεθνείς προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, και πρόσθεσε: «Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν χώρες όπως η Κύπρος, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο το 2023, με σημαντικές πτώσεις στα ποσοστά των άμεσων ξένων επενδύσεων, διατηρούν αξιοσημείωτα μερίδια στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατέχει το 11,64% του μεριδίου των άμεσων ξένων επενδύσεων, η Ελβετία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11,37%, ενώ το Λουξεμβούργο ακολουθεί με 11,23%. Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν τη διαχρονική τους αξία ως επενδυτικοί εταίροι. Η ικανότητά τους να παραμένουν ανταγωνιστικές και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, αποτελεί ένδειξη της ανθεκτικότητας και της δυναμικής τους. Ταυτόχρονα, οι αυξητικές τάσεις χωρών όπως η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βουλγαρία, οι οποίες επιδεικνύουν δυναμική στην ελληνική αγορά, ενισχύουν την ελπίδα για σταδιακή ανάκαμψη και περαιτέρω ανάπτυξη στο παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κα. Αλεξανδροπούλου εκτίμησε ότι η σταθερή πορεία που υπάρχει για την περίοδο 2024-2025 «μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία των επενδύσεων», επισημαίνοντας ότι η επίδοση του 2023, δηλαδή περίπου 5 δισεκατ. ευρώ, αποτελούν την τρίτη καλύτερη επίδοση τα τελευταία 22 χρόνια και ότι η κάμψη στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αποτελεί παγκόσμια συγκυρία λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας εξαιτίας των πολέμων, του πληθωρισμού και των αυξημένων τιμών ενέργειας, «αλλά εμείς εδώ – όπως πρόσθεσε – είδαμε επενδύσεις να γίνονται».

ΕΑΤ – Χ.Α. – ΕΤΒΑ – Enterprise Greece

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ριζικών και ραγδαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Αυτή η περίοδος έχει τεράστιες προκλήσεις αλλά και τεράστιες ευκαιρίες» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), Γεώργιος Ζαββός, καλώντας τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πραγματικά ο κόμβος καινοτομίας της Ελλάδας, όπως λέγεται εδώ και 30 χρόνια, και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Από την πλευρά της η ΕΑΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ζαββός έχει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της χώρας, έχοντας χορηγήσει από το 2019 έως σήμερα πάνω από 10,34 δισεκατ. ευρώ σε πάνω από 48.500 νέα δάνεια, συντελώντας στη δημιουργία 19.000 νέων θέσεων εργασίας και στηρίζοντας άλλες 300.000.

Από αυτά, πάνω από 12.000 επιχειρηματικά δάνεια έχει χορηγήσει η ΕΑΤ στην περιοχή της Μακεδονίας, συνολικής αξίας άνω των 2 δισεκατ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης να απορροφούν το 1 από τα εν λόγω 2 και πλέον δισεκατ. ευρώ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά 1,6 δισεκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΑΤ εξέφρασε την ελπίδα ότι την επόμενη χρονιά (2025) η ΕΑΤ θα μπορέσει να αποκτήσει την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Pillar Assessment, μέσω της οποίας θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα μπορέσει να παρέμβει με ενωσιακούς πόρους στη χρηματοδότηση χωρών εκτός Ε.Ε., όπως η Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα τη Σερβία και χωρών της Μέσης Ανατολής. Αυτό όπως τόνισε ο κ. Ζαββός θα συμπαρασύρει όλο το «οικοσύστημα με πόρους της ΕΕ., ενεργώντας, επιχειρώντας και επενδύοντας σε χώρες εκτός Ε.Ε.» και θα αποτελέσει «changer για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος και μέλος του δ.σ. του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, επικεντρώθηκε στα οφέλη που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας τόσο την Κύρια όσο και την Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες με πολύ χαμηλό φορολογικό βάρος στις επενδύσεις που γίνονται στο Χρηματιστήριο και στα μερίσματα και ότι το Χ.Α. έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες ένταξης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Κοντόπουλος στη συνεργασία του Χ.Α. με την Morgan Stanley και την JP Morgan και στο Athex Small Cap Conference που διοργάνωσε πρόσφατα το Χ.Α. στην Αθήνα.

Στα κίνητρα που δίνει στις επιχειρήσεις η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ όπως ο συντελεστής δόμησης 70% και στις συνθήκες ασφάλειας που διαμορφώνει για αυτές έδωσε έμφαση ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., Θάνος Ψαθάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε αντίθεση με τις οργανωμένες ΒΙΠΕ, εάν προκύψει μια σφοδρή κακοκαιρία τύπου Daniel στη Θεσσαλονίκη τότε η περιοχή του Καλοχωρίου (σ,σ, όπου υπάρχει η γνωστή άτυπη μεγάλη βιομηχανική συγκέντρωση) θα γίνει «προορισμός καταδυτικού τουρισμού». Όπως σημείωσε επίσης o κ. Ψαθάς, οι ελεύθεροι χώροι στις ΒΙΠΕ υψηλής ζήτησης, όπως της Σίνδου, είναι περί τα 1.500 στρέμματα και αυτοί όμως είναι κατακερματισμένοι.