Skip to main content

Λ. Λαμπριανίδης στο Naftemporiki TV για brain drain: 330.000 άτομα εξακολουθούν να μένουν στο εξωτερικό

Τι δείχνει η μελέτη για τους παλιννοστούτες και τις διαφορές στους μισθούς

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour», με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, μίλησε ο Οικονομικός Γεωγράφος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης, αναφερόμενος σε μελέτη σχετικά με το brain drain στη χώρα μας.

«Το brain drain είναι ένα θέμα το οποίο είναι κατανοητό από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας μας, με την έννοια ότι σχεδόν ο καθένας μας έχει κάποιον άνθρωπο που είναι στο περιβάλλον του. Εκτός, όμως, από το συναισθηματικό, αυτό το οποίο θέλω να τονίσω, είναι ότι το brain drain έχει πολύ μεγάλη σημασία για την οικονομία, για την κοινωνία και την εξέλιξη του πολιτικού συστήματος», υπογράμμισε ο κ. Λαμπριανίδης.

Η μελέτη για την οποία γίνεται λόγος, είναι μια μελέτη που εκπονήθηκε στα πλαίσια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουμε επίσημα στοιχεία. Βασιζόμαστε σε έρευνες που γίνονται. Αυτή η μελέτη απευθύνθηκε σε 5.500 ανθρώπους οι οποίοι απήντησαν για τους ανιόντες και και τους κατιόντες  τους, δηλαδή ουσιαστικά για 28.000 άτομα».

Από την έρευνα «προκύπτει ότι 330.000 άτομα εξακολουθούν να μένουν στο εξωτερικό».

Υπογράμμισε ότι μετά την Covid-19 «άρχισε να υποχωρεί η μετανάστευση. Αυξάνεται κατά κάποιο τρόπο η παλιννόστηση», επισημαίνοντας ότι η μετανάστευση – διαχρονικά – είναι πάντοτε υψηλότερη από την παλιννόστηση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι παλιννοστούτες το 2024 είναι και λίγο περισσότεροι από όσους μεταναστεύουν. «Αλλά, παρ’όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τάση ανάσχεσης και πολύ περισσότερο αντιστροφής του φαινομένου», ανάφερε ο κ. Λαμπριανίδης.

Επιπλέον, μέσα από την μελέτη φαίνεται ότι το 95% των μεταναστών πηγαίνει στις αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στους μισθούς, ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι «οι παλιννοστούτες έχουν έναν ‘’penalty’’, έχουν μια ‘’ποινή’’ – δηλαδή όταν γυρίσουν στην Ελλάδα – η συντριπτική πλειοψηφία όσων ήταν στο εξωτερικό το 78% έπαιρνε πάνω από 2.000 ευρώ. Και, αντίστροφα, όταν γυρνούν στην Ελλάδα, αυτό το 78% παίρνει λιγότερο από 2.000 ευρώ».