Skip to main content

Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης: Έως 30/11 οι δηλώσεις για Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσπρωτία

Intime News/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Συνεχίζεται η προανάρτηση σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, με προθεσμία μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου

Εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιο Σακαρέτσιο, να καλεί – μέσω συνέντευξής του στον Alpha – τους πολίτες να συμμετάσχουν στην τελική φάση του έργου για να θωρακίσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που παραθέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε ανακοίνωσή του, από το 39% που είχε επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο του 2023, το ποσοστό κτηματογράφησης, σήμερα έχει ανέλθει στο 52%, με στόχο να αγγίξει το 75% έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025. Με την κτηματογράφηση να φτάνει στο 100%, στο τέλος του 2025, ένα εθνικό έργο, που βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από τρεις δεκαετίες, ολοκληρώνεται.

Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις έως 30 Νοεμβρίου σε Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία

Οι πολίτες σε Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως τις 30 Νοεμβρίου. Οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν εύκολα στην ψηφιακή πλατφόρμα dilosi.ktimatologio.gr, ακόμα και αν δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ή και δια ζώσης στα Γραφεία Κτηματογράφησης που λειτουργούν σε κάθε περιοχή.

Προανάρτηση για Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Παράλληλα, συνεχίζεται η προανάρτηση σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, με προθεσμία μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Οι πολίτες αυτών των περιοχών μπορούν να δουν και να επιβεβαιώσουν τα δικαιώματά τους ή, αν διαφωνούν, να υποβάλουν «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων» στο ktimatologio.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα «Υπηρεσίες για πολίτες – Προανάρτηση».

Ψηφιακός Χάρτης Κτηματολογίου

Σημαντικό βήμα για τη δημόσια πληροφόρηση αποτελεί ο Ψηφιακός Χάρτης Κτηματολογίου (maps.ktimatologio.gr), που προσφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τα στάδια κτηματογράφησης σε όλη την επικράτεια. «Πρόκειται για μία εμβληματική εφαρμογή, την οποία θα ζήλευαν ακόμη και μεγάλες χώρες που έχουν ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο εδώ και χρόνια. Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε χωρίς κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, εσωτερικά από τη Διεύθυνση Γεωχωρικών Πληροφοριών» ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου και ευχαρίστησε δημοσίως το στέλεχος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Λ. Βαρελά, η οποία, κατά κύριο λόγο, υλοποίησε την εφαρμογή.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σακαρέτσιος «σύντομα, ένα νέο εργαλείο βασισμένο στον ψηφιακό χάρτη θα επιτρέπει στους πολίτες να πραγματοποιούν εύκολες διορθώσεις στις εγγραφές τους, συμβάλλοντας στην ευκολότερη διαχείριση και ορθότητα των ιδιοκτησιακών δεδομένων».