Skip to main content

Ευρωπαϊκές πηγές: Θετικά μηνύματα για Ελλάδα αλλά και σήμα για επιτάχυνση σε επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις

Αναγκαία η θωράκιση από τους νέους κινδύνους

Η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Eυρωζώνης. Το δημόσιο χρέος μειώνεται, «παράγει» υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το ΑΕΠ αυξάνεται πολύ ταχύτερα από ότι στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές συνιστούν επιπλέον προσπάθεια σε μία σειρά από πεδία, ειδικά τώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις: η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα στην ήδη ασθμαίνουσα βιομηχανία, προκαλώντας και πολιτικές αναταράξεις με επίκεντρο -προς το παρόν- τη Γερμανία.

Μία πρώτη εικόνα των νέων συνθηκών στην οικονομία θα υπάρξει την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών. Οι πρώτες μετά την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων, αλλά και την κατάθεση των μεσοπρόθεσμων Δημοσιονομικών – Διαρθρωτικών Σχεδίων 2025-2028 από 21 χώρες – μέλη μέχρι στιγμής.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης η ελληνική οικονομία καταγράφει καλύτερη πορεία σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς το ελληνικό ΑΕΠ δείχνει να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από 2% τόσο φέτος, όσο και το 2025. Στις επικείμενες προβλέψεις της Κομισιόν είναι πιθανό να δούμε κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% το 2024 και 2,3% το 2024. Παρόλα αυτά, ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν στη «Ν» ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και λόγω της ώθησης που υπάρχει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συμπλήρωναν μάλιστα ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και την εισαγωγή «φρέσκου» χρήματος στη χώρα μας.

Αλλά και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προόδου, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων. Στοιχείο το οποίο φαίνεται ότι αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά: «Για να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις στον μικροοικονομικό τομέα, να φτιάξουμε ακόμα καλύτερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, να βελτιώσουμε τη δικαιοσύνη και μια σειρά από τέτοιες αλλαγές που επηρεάζουν τους επενδυτές», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, στο Ertnews.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένει το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς, επιβαρύνεται μεταξύ άλλων από τις υψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων. «Για τον λόγο αυτόν δίνουμε έμφαση στους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και υιοθετούμε παράλληλα πρωτοβουλίες όπως τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Την ίδια ώρα, σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» στην αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή 3». Οι πρόσθετες εγγυήσεις κρίθηκαν απαραίτητες, καθώς τα χαρτοφυλάκια που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες ότι επιθυμούν να εντάξουν στην τρίτη φάση του μηχανισμού, για να μειωθεί περαιτέρω ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων, ξεπερνούν το αρχικό ύψος των 2 δισ. ευρώ.