Skip to main content

Επαφές Κεφαλογιάννη για προώθηση της υποψηφιότητας Θεοχάρη για τη θέση του γ.γ. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Συναντήσεις της υπουργού με τους ομολόγους της από Αίγυπτο, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Ιταλία, Άγιο Μαρίνο και Σαουδική Αραβία

Η προώθηση της τουριστικής συνεργασίας, αλλά και η προώθηση της σημαντικής ελληνικής υποψηφιότητας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ήταν τα θέματα των διαδοχικών διμερών συναντήσεων που είχε στο περιθώριο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης World Travel Market (WTM), στο Λονδίνο, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με ομολόγους της από την Αίγυπτο, την Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ιταλία, τον Άγιο Μαρίνο, αλλά και τη Σαουδική Αραβία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ενημέρωσε όλους τους συνομιλητές της για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, για τη θέση του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και ζήτησε την υποστήριξη των χωρών τους.

Πέραν της εν λόγω υποψηφιότητας, κατά τις συζητήσεις της υπουργού Τουρισμού με τους ομολόγους τέθηκε σειρά θεμάτων, όπως:

Με τον ομόλογό της από την Αίγυπτο, Sherif Fathy, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας, καθώς και στην εξέταση των δυνατοτήτων επικαιροποίησης και εξειδίκευσης του υφιστάμενου τριμερούς θεσμικού πλαισίου τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Με τον ομόλογό της από τη Βουλγαρία, Evtim Miloshev, εκτός από τη διμερή συνεργασία, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ για την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό, τη θεσμική αναβάθμισή του και τη δημιουργία σχετικής χρηματοδοτικής γραμμής, που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία.

Με την ιταλίδα υπουργό, Daniela Santanche, η συζήτηση εστίασε στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου μεταξύ των δύο χωρών, και την αντικατάσταση της υφιστάμενης συμφωνίας που χρονολογείται από το 1984 με νεότερη, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα. Ειδικότερα, στην ενίσχυση της συνεργασίας ιδίως στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού, με τη διαμόρφωση και προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων προς τρίτες χώρες, οι οποίες αποτελούν σημαντικές τουριστικές αγορές. Συζητήθηκε επίσης η ελληνο-ιταλική συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να προωθηθεί και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική με την θεσμοθέτηση κονδυλίων αποκλειστικά για τον τουρισμό.

Με τον ομόλογό της από την Κύπρο, υφυπουργό Τουρισμού, Κώστα Κουμή, η κ. Κεφαλογιάννη αντάλλαξε απόψεις για την τουριστική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου. Συζήτησαν και τη συνεργασία για την προώθηση των στόχων του Παρατηρητηρίου Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί ελληνική περιφερειακή πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στην οποία μετέχει και η Κύπρος. Επίσης, εξετάστηκε η προώθηση της τριμερούς τουριστικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο, καθώς και τη προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε σύντομη συνάντηση, στο ελληνικό περίπτερο, με τον υπουργό Τουρισμού του Αγίου Μαρίνου, Federico Pedini Amati, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να ενισχυθεί η διμερής τουριστική συνεργασία με την Ελλάδα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Τέλος, η υπουργός Τουρισμού επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση το περίπτερο της Σαουδικής Αραβίας, όπου την υποδέχθηκαν ο σαουδάραβας ομόλογός της, Ahmed Al-Khateeb, και η υφυπουργός Τουρισμού, πριγκίπισσα Haifa Al Saud, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για την ενίσχυση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας και να τους ενημερώσει για την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ζητώντας την υποστήριξη της χώρας τους.

Ακολούθως, ο σαουδάραβας υπουργός Τουρισμού ανταπέδωσε την επίσκεψη και ξεναγήθηκε στο περίπτερο της Ελλάδας, που ήταν και η τιμώμενη χώρα της εκθέσεως WTM.