Skip to main content

Γ. Κριτσωτάκις στο Naftemporiki TV: Tο 64% των πολιτών δεν θέλει ή δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της πράσινης μετάβασης

Ο κ. Κριτσωτάκις μίλησε για τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «In Business», με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε ο επικεφαλής τομέα ενέργειας ACCENTURE, Γιώργης Κριτσωτάκις, αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση και το prosuming, δηλαδή τον συνδυασμό κατανάλωσης και παραγωγής ρεύματος.

Ο κ. Κριτσωτάκις ανάφερε για την πράσινη μετάβαση ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε αδρανείς και ότι και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει να σηκώσουν το βάρος», αν και σημείωσε ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν την θέλουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν για αυτή.

Σύμφωνα με στοιχεία από την παγκόσμια τάση, «το 64% των πολιτών δεν θέλει ή δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος» της πράσινης μετάβασης.

Ερωτηθείς για το τι μπορούμε να αλλάξουμε στις ατομικές συνήθειες, ο κ. Κριτσωτάκις σημείωσε ότι, πρώτον πρέπει «να φροντίσουμε οι συσκευές που έχουμε στο σπίτι να μην είναι ενεργοβόρες», έπειτα, να ενταχθεί το prοsuming στις συνήθειες των καταναλωτών.

«Μέσω φωτοβολταϊκών ή ηλιακών πηγών μπορεί ο καταναλωτής να παράγει ρεύμα για ιδιοκατανάλωση και το πλεονάζον ρεύμα να το δίνει πίσω στο σύστημα και να έχει κάποιο κέρδος από αυτό», πρόσθεσε.

«Τρίτον, είναι σημαντικό να αλλάξει η κουλτούρα ως προς το πώς καταναλώνουμε το ρεύμα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως είναι ότι η τεχνολογία δεν μας έχει επιτρέψει να φτιάξουμε τις μπαταρίες που μπορούμε να αποθηκεύουμε το ρεύμα που παράγεται μέσα από τις ΑΠΕ».

Όσον αφορά τις αλλαγές συνήθειας στις βιομηχανίες και επιχειρήσεις, ο επικεφαλής στον τομέα ενέργειας της ACCENTURE τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της μετάβασης είναι η απανθρακοποίηση, αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις στην έρευνα και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως το καθαρό υδρογόνο, οι μέθοδοι δέσμευσης του άνθρακα στη βαριά βιομηχανία, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η τοποθέτηση των συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης και τέλος ένα prosuming για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με την χρήσης μικρής ή μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.