Τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού από το 2028 παρουσίασε σε συνέντευξηΤύπου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Από το 2028, ο κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται, μέσω ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες, που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Όπως αναφέρθηκε, το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού που ακολουθεί τις προβλέψεις του γαλλικού μοντέλου, προσφέρει τέσσερις ουσιαστικές καινοτομίες, οι οποίες ενισχύουν τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την προστασία των εργαζομένων:
- Ασφάλεια. Προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί.
- Σύνδεση με την οικονομία. Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλαδή τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα. Δηλαδή όσο αυξάνεται η παραγωγικότητα τόσο θα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως.
- Διαφάνεια και αξιοπιστία. Το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
- Κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά, προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Κοινωνικοί εταίροι και συλλογικές διαπραγματεύσεις
Θεσμοποιούνται σε Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δημιουργείται Επιτροπή Διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και της ΑΔΕΔΥ.
Η Επιτροπή αυτή θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως επίσης και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται από την Επιστημονική Επιτροπή παρέκκλιση από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σε περίπτωση π.χ. μεγάλων οικονομικών αναταράξεων. Επισημαίνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα μπορεί να μειωθεί.
Ως προς την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προβλέπεται η εκπόνηση σχεδίου δράσης εντός ενός έτους από την ψήφιση του νόμου, με σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στόχος είναι η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάρτιση του σχεδίου δράσης θα βασιστεί σε ουσιαστική και εκτενή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Για τον μέσο μισθό
Η κυρία Κεραμέως ρωτήθηκε επίσης για τον πως θα αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης.
Απάντησε ως εξής: «Σε ένα βαθμό ο κατώτατος συμπαρασύρει και τον μέσο καθώς και οι ίδιοι οι εργοδότες θέλουν μια κλιμάκωση στα μισθολόγιά τους. Τα στοιχεία που βλέπουμε είναι πολύ αισιόδοξα. Σε λίγο καιρό θα είμαστε στα 1.300 ευρώ και η πορεία για τα επόμενα 3 χρόνια φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξη».
Επίσης, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο μαθηματικός τύπος που θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό θα είναι πλήρως δεσμευτικός, κατ΄ανάλογο τρόπο με τον μαθηματικό τύπο που ισχύει και για τις συντάξεις.
Διευκρίνισε δε ότι σε περίπτωση που ο μαθηματικός τύπος «δώσει» αρνητικό πρόσημο, τότε δεν θα λαμβάνεται υπόψη και ο κατώτατος μισθός θα παραμένει στάσιμος.