«Με αφορμή τη χθεσινή γενική συνέλευση του SEV Hellenic Federation of Enterprises ας θυμηθούμε 20 κατακτήσεις της τελευταίας 5ετίας και 10 μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην τρέχουσα θητεία με στόχο τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του, με αφετηριακό ερώτημα αν υπάρχει «συνταγή» για μια δυναμική, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη της οικονομίας.
«Αυτές οι 20+10 δέσμες πολιτικών εξηγούν την καλή πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια και μας υπενθυμίζουν ότι ποτέ δεν υπάρχει μια και μόνη μαγική λύση σε ένα πρόβλημα… Είναι τα πολλά μικρά αλλά καθόλου ασήμαντα που κάνουν τη διαφορά» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, οι 20 κατακτήσεις είναι:
- «Έμφαση στην πολιτική σταθερότητα, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, την προβλεψιμότητα με σεβασμό στην εξάντληση του εκλογικού κύκλου, για την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε ένα σταθερό περιβάλλον χωρίς πολιτικούς κλυδωνισμούς.
- Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια με μείωση του κόστους δανεισμού για κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις. Το ελληνικό δημόσιο δανείζεται σήμερα φθηνότερα από την Ιταλία στο δεκαετές ομόλογο και από τη Γαλλία στο πενταετές.
- Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με ελαχιστοποίηση της κρατικής συμμετοχής στις συστημικές τράπεζες και δημιουργία 5ου τραπεζικού πυλώνα για περισσότερο ανταγωνισμό στις χορηγήσεις δανείων.
- Δημιουργία διακριτού δανειακού σκέλους ύψους 17 δις ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, με επιδοτούμενο φθηνό επιτόκιο για τις ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις των επιχειρήσεων. Επιπλέον η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει δώσει στην πενταετία δάνεια με ευνοϊκούς όρους ύψους 10,34 δισεκ. ευρώ σε 48.526 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 3 στις 4 (άνω των 36.000) είναι επιχειρήσεις κάτω των 10 εργαζομένων.
- Υπερδιπλασιασμός των δημοσίων επενδύσεων στον τακτικό προϋπολογισμό από 7 σε 15 δισεκ. ευρώ ετησίως και εξασφάλιση του μεγαλύτερου πακέτου δημοσίων επενδύσεων με κοινοτικούς πόρους σε όλη την Ευρώπη αναλογικά με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό μας, ύψους 102 δισεκ. ευρώ μέσω ταμείου ανάκαμψης, νέου ΕΣΠΑ, νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και ταμείων δίκαιης μετάβασης και απανθρακοποίησης της οικονομίας. Πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωφελούνται.
- Η Ελλάδα ένα εργοτάξιο. Σχεδιασμός και υλοποίηση άνω των 6.000 μικρών, μεσαίων και μεγάλων έργων σε όλη την επικράτεια, που υλοποιούνται από χιλιάδες επιχειρήσεις.
- Μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα ευρωπαϊκά επίπεδα με μείωση εισφορών κατά 5,5 μονάδες σε 5 χρόνια.
- Μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 22% όπως και του φόρου μερισμάτων, της φορολογίας ακινήτων κατά 35%, της φορολογίας εισοδήματος εργαζομένων με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 80 και 55%.
- Νέο λειτουργικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων και εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών που έχει οδηγήσει στη ραγδαία μείωση κατά 22 δισεκ. ευρώ των κόκκινων δανείων και σε διμερείς διευθετήσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών που ξεπερνούν τα 20 δισεκ. ευρώ. Το 2019 για κάθε ένα πράσινο δάνειο υπήρχε ένα κόκκινο. Σήμερα τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 50% των πράσινων που εξυπηρετούνται κανονικά.
- Νέα σημαντικά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις, εξαγορές και επενδύσεις επιχειρήσεων σε έρευνα και καινοτομία με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας τους.
- Υλοποίηση του μεγαλύτερου ιστορικά προγράμματος ψηφιοποίησης και ενεργειακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 60% των πόρων του ταμείου ανάκαμψης να υποστηρίζει αυτή την αναπτυξιακή προτεραιότητα.
- Σημαντική απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για εγκατάσταση ΑΠΕ με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του μεριδίου τους στο ενεργειακό μίγμα στο 60% σήμερα, και την επακόλουθη εξισορρόπηση και συγκράτηση των τελικών τιμών καταναλωτή παρά τις πιέσεις που δεχόμαστε λόγω της ενεργειακής κρίσης.
- Θέσπιση νέου πλαισίου για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ και την καλύτερη συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις (βιομηχανικά PhD, μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια).
- Βελτίωση του πλαισίου για την επαγγελματική εκπαίδευση με μεγαλύτερη έμφαση στα τεχνικά επαγγέλματα και τις νέες δεξιότητες που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.
- Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης υπέρ των νέων, των γυναικών, των ΑμεΑ και των συνταξιούχων με στόχο την αύξηση της απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας. Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας συνολικά στο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικότερα σε νέους και γυναίκες στην Ευρώπη.
- Ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους με μείωση της γραφειοκρατίας για δεκάδες συναλλαγές των επιχειρήσεων με το δημόσιο. ‘Ανω των 1.750 υπηρεσιών προσφέρονται πλέον ψηφιακά και συνεχίζουμε.
- Γενναία στήριξη των επιχειρήσεων τόσο κατά την πανδημία όσο και κατά την ενεργειακή κρίση του πολέμου της Ουκρανίας με δεκάδες δις ευρώ που συνέβαλαν καθοριστικά στην ταχύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την ευρωπαϊκή.
- Ψηφιοποίηση των συναλλαγών με την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για καλύτερους, πιο αποτελεσματικούς και στοχευμένους ελέγχους με risk based προσέγγιση και έμφαση στις παραβατικές επιχειρήσεις.
- Λειτουργική και ψηφιακή ενοποίηση του ΕΦΚΑ για ταχύτερη εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και ασφαλισμένων.
- Δημιουργία του πρώτου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου ασφάλισης ΤΕΚΑ για νέους εργαζόμενους».
10 μεταρρυθμίσεις
Τέλος, οι 10 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που «υλοποιούμε για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος έως το τέλος της τρέχουσας θητείας», είναι οι εξής:
- «Μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη με το νέο δικαστικό χάρτη, την αναθεώρηση της ποινικής, αστικής και διοικητικής δικονομίας, περιορισμό των αναβολών σε μία, αναβάθμιση υποδομών και δεξιοτήτων και στόχο τη μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
- Ολοκλήρωση του ψηφιακού κτηματολογίου έως το τέλος 2025 και της χωροταξικής μεταρρύθμισης με τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια σε όλη τη χώρα έως το 2027.
- Πλήρης ψηφιοποίηση του κράτους και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες έως το 2027.
- Οπτική ίνα, 5G και γρήγορες ταχύτητες Ίντερνετ σε όλη τη χώρα έως το 2027.
- Ενεργειακή αυτονομία της χώρας και εμπορικό πλεόνασμα στην αγορά ενέργειας με μείωση των εισαγωγών ενέργειας λόγω της επένδυσης στις ΑΠΕ στο 80% του εθνικού ενεργειακού μείγματος.
- Μείωση κατά 25% της γραφειοκρατίας πρωτίστως των εξαγωγικών επιχειρήσεων (αλλά όχι μόνο).
- Ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για ένα δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο που συνεργάζεται πιο αποτελεσματικά με τις επιχειρήσεις.
- Αναβάθμιση και ολοκλήρωση λιμένων (Ηράκλειο, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, βόλος κ.ο.κ.), αεροδρομίων (Καστέλλι), σιδηροδρόμων και οδικών δικτύων (Ε65, Πάτρα πύργος) με στόχο τη ταχύτερη διασύνδεση της χώρας μας με διεθνείς αγορές.
- Αναβάθμιση οργανωμένων υποδοχέων επιχειρήσεων, επιχειρηματικά πάρκα, πάρκα logistics μέσω πόρων του ταμείου ανάκαμψης.
- Σημαντική δημόσια επένδυση στα ερευνητικά ιδρύματα, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην εκπαίδευση και προσέλκυση ικανού Ανθρώπινου Δυναμικού με στόχο την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε νέες δεξιότητες».
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η πρόοδος των επιχειρήσεων πρέπει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς
Σπ. Θεοδωρόπουλος: Τα προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα και οι προϋποθέσεις για το επενδυτικό άλμα