Skip to main content

Η απάντηση που μπορεί να σας στοιχίσει σε συνέντευξη για δουλειά

Το πώς αφήνεις την παλιά σου δουλειά, δείχνει πολλά και στον νέο εργοδότη σου

Ο Γκάρι Σαπίρο έχει μία ερώτηση που θέτει πάντα σε υποψηφίους για θέση εργασίας. «Πότε μπορείς να ξεκινήσεις;». Αν νομίζετε ότι το «αύριο κιόλας» είναι η σωστή απάντηση, κάνετε μεγάλο λάθος.

Μιλώντας στο CNBC ο Σαπίρο, επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Consumer Technology Association, που οργανώνει κάθε χρόνο την έκθεση Consumer Electronics Show, εξήγησε πως αν λάβει λάθος απάντηση στο συγκεκριμένο ερωτήματα, απορρίπτει τον υποψήφιο όσο καλός και εάν φαίνεται με βάση το βιογραφικό του.

«Εάν ο υποψήφιος πει ότι μπορεί να ξεκινήσει να δουλεύει σε διάστημα μικρότερο των 2 εβδομάδων – ενώ εργάζεται κάπου αλλού τη δεδομένη στιγμή – δεν παίρνει τη δουλειά. Γιατί θα μας συμπεριφερθεί στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρθηκε και στον υφιστάμενο εργοδότη του» εξηγεί ο 68χρονος Σαπίρο. Διευκρινίζει βεβαίως ότι αυτό δεν ισχύει για υποψηφίους, που είναι στην ανεργία.

«6 εβδομάδες; Τέλεια, προσλαμβάνεστε»

«Θέλω έναν υπάλληλο με ένα επίπεδο δέσμευσης, που ακόμη και εάν δεν αγαπά τη δουλειά του, δεν θα αφήσει τον εργοδότη του ξεκρέμαστο», τόνισε ο Σαπίρο. Το πώς οι άνθρωποι αφήνουν μία δουλειά είναι «πραγματικά σημαντικό», προσθέτει. Το να αποχωρεί κάποιος υπό καλές συνθήκες – να δίνει για παράδειγμα περιθώριο δύο εβδομάδων να βρουν αντικαταστάτη του – είναι κάτι που μετράει θετικά.

Ο Σαπίρο φέρνει ως παράδειγμα τη σημερινή chief operating officer της CTA. Όταν της έθεσε την ερώτηση, απάντησε: «Για να ολοκληρωθεί σωστά η μετάβασή μου από τη μία δουλειά στην άλλη, θα χρειαστώ έως και 6 εβδομάδες». «Τέλεια, προσλαμβάνεστε», ήταν η δική του απόκριση. Προσθέτει δε ότι θα του έκανε πραγματικά εντύπωση να δει υποψηφίους υψηλής ποιότητας να αναφέρουν διάστημα μικρότερο των 2 εβδομάδων.