Την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει σε ποιοτικό τουρισμό επεσήμανε από το βήμα του 3ο Οικονομικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που πηγάζουν από την άνοδο της κρουαζιέρας, ενώ όσον αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση, αποκάλυψε πως έρχεται νομοσχέδιο για μίνιμουμ προδιαγραφές σε όλα τα ακίνητα.
«Βλέπουμε την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Δεν μας αρκούν μία και δύο χρονιές ρεκόρ. Εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο που λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη τουριστική τουριστική ανάπτυξη και ποιοτικό τουρισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά σε πάνελ για τον ελληνικό τουρισμό, που συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της Ναυτεμπορικής, Θανάσης Αδαμόπουλος.
Όσον αφορά στα τουριστικά έσοδα, αυτά προβλέπεται να ανέλθουν στα 22 δισ. ευρώ το 2024. Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι το πρώτο 5μηνο του έτους – που δεν είναι περίοδος αιχμής – είχαμε αύξηση σε διψήφιο ποσοστό τόσο στις αφίξεις όσο και στις εισπράξεις. «Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό όλο τον χρόνο, όχι μόνο τις περιόδους αιχμής. Μας ενδιαφέρει επίσης όλες οι περιφέρειες της χώρας να μπορούν να προσφέρουν ένα εναλλακτικό προϊόν τουρισμού», εξήγησε.
Όπως είπε θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στο πολιτιστικό κεφάλαιο, στις ορεινές περιοχές της χώρας, σε καταφύγια, στη θάλασσα, στους τουριστικούς λιμένες, στον καταδυτικό τουρισμό. Στόχος είναι να προσφέρονται στους τουρίστες εναλλακτικές, πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο της Ελλάδας, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Προτεραιότητα η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό
Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας, όπως είπε, είναι το ανθρώπινο δυναμικό. «Ο τουρισμός ξεκινάει και τελειώνει με τον άνθρωπο. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι αιτήσεις για upskilling και reskilling», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη.
Στο κομμάτι της εκπαίδευσης, όπως είπε στόχος να συνεργαστούν οι δημόσιες σχολές με τον ιδιωτικό τομέα, για να προσφέρουμε αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών στους νέους μας. «Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι εκείνο που μας διαφοροποιεί. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι η προτεραιότητα», υπογράμμισε η υπουργός.
Προανήγγειλε την αξιοποίηση κονδυλίου 45 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης- το οποίο χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία – σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως εξήγησε η κυρία Κεφαλογιάννη το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και θα αφορά στην εκπαίδευση εργαζομένων ανεξαρτήτως επιπέδου δεξιοτήτων στον τουριστικό τομέα που απασχολούνται.
Στάθηκε επίσης στο γεγονός της ανάληψης του χαρτοφυλακίου του σχετικού τουρισμού από τον Έλληνα Επίτροπο Απ. Τζιτζικώστα αλλά και στο ρόλο της Ελίζας Βόζεμπεργκ ως προέδρου της Επιτροπή Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός όχι μόνο για τουρίστες, αλλά και για τουριστικές επενδύσεις και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο χωροταξικό.
Για το ζήτημα της κρουαζιέρας, σημείωσε πως δεν είναι «απλά θέμα επιβολής ενός τέλους», αλλά πρέπει να υπάρξει συνολική στρατηγική για τη διαχείριση των ροών της. Έχουμε πολύ μεγάλες εισροές τουριστών από την κρουαζιέρα, αλλά καταλήγουμε να έχουμε μόνο την πίεση και όχι το οικονομικό αποτύπωμα και αυτό πρέπει να αλλάξει, είπε.
Νομοσχέδιο για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Αναφερόμενη σε ακόμη ένα φλέγον ζήτημα, αυτό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σημείωσε πως η συζήτηση έχει ανοίξει από το 2014.
Αποκάλυψε ότι το υπουργείο τουρισμού θα φέρει την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο, το οποίο για πρώτη φορά θα ορίζει λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας για όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.