Οι προκλήσεις γύρω από την τόνωση της εξωστρέφειας, την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 1ης Ενότητας του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής.
Οι συμμετέχοντες στο πάνελ, υπό τον συντονισμό του Δημήτρη Βέργαδου, Διευθυντή Τομέα ΜΜΕ & Ενημέρωσης ΣΕΒ, ανέδειξαν τις κρίσιμες προκλήσεις για την επιχειρηματική κοινότητα.
Ιουλία Τσέτη (ΟΦΕΤ): Η μόνη σταθερά σε ό,τι βιώνουμε είναι η αβεβαιότητα
Η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) σημείωσε πως «η μόνη σταθερά σε ό,τι βιώνουμε είναι η αβεβαιότητα». «Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το απρόοπτο και το απρόβλεπτο που αποτελεί τη νέα κανονικότητα… Η επιτάχυνση των παραγωγικών μας επενδύσεων, είναι συνυφασμένη με την τεχνολογική εξέλιξη, με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και με τη διττή μετάβαση, για ένα ψηφιακό και πιο πράσινο μέλλον στις επιχειρήσεις μας, αλλά και στην κοινωνία. Έχει σημασία επίσης, να μην ξεχνάμε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη και να συνεργαστούν με μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις» υπογράμμισε.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη της εξωστρέφειας και της συνεργασίας για την μετεξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας. Αναφέρθηκε παράλληλα στα αυξανόμενα κόστη και στα ρυθμιστικά εμπόδια, όπως η υπερφορολόγηση, καθώς και στις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξειδικευμένο και μη.
Υπογράμμισε πως το ενεργειακό κόστος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, ενώ εκτίμησε πως «η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να καινοτομήσει και να εξελιχθεί, αρκεί να δώσουμε χώρο στη νεανική δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα, στην τεχνογνωσία και στις συνέργειες μεταξύ βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα».
Αρ. Παντελιάδης (METRO): Η ανάπτυξη περνά μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα
Με τη σειρά του, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος METRO, τόνισε πως η ανάπτυξη περνά μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα. «Εμάς ο πρώτος τρόπος ανάπτυξης είναι η ανάπτυξη του δικτύου μας και αναπτυσσόμαστε κυρίως φτιάχνοντας ιδιόκτητα ακίνητα. Αυτή τη στιγμή έχουμε σε ένα pipeline περίπου 18 ακίνητα σε διάφορα στάδια αδειοδότησης κατά κύριο λόγο και λιγότερο κατασκευής. Άρα ένας τρόπος επιτάχυνσης της ανάπτυξης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Έχουν γίνει βήματα αλλά υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο» σημείωσε.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως «έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα με περίπου 50 φωτοβολταϊκά στις στέγες, με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο… Ξέρετε πόσο καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες κυριως για τους μικρούς παραγωγούς. Και μιας και μιλάμε για πράσινη μετάβαση αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ιδιοπαραγωγή ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους».
Εστίασε ακόμη στις επενδύσεις της εταιρείας στην ψηφιοποίηση. «Βάζουμε ψηφιακά καρτελάκια, έχουμε αυτοματοποιήσει τις παραγγελίες των καταστημάτων και γενικά η τεχνολογία δίνει δυνατότητες ανάπτυξης αλλά θέλει προσεκτική μελέτη και σωστή επικέντρωση» επεσήμανε.
Δ. Ανδριόπουλος (Dimand): Οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς
Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Dimand υπογράμμισε πως οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς. «Η επιχειρηματικότητα πρέπει να γίνει εξωστρεφής και να βγει ο καθένας να πουλήσει το προϊόν του» σημείωσε.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Ανδριόπουλος παρατήρησε πως «υπάρχει μία λάθος στάση αντιπολίτευσης – πολιτικά μιλώντας – ότι η Ελλάδα ασχολείται πολύ με τα ακίνητα και όχι με το παραγωγικό μοντέλο. Τα ακίνητα κάθε χρήσης σε όλο τον πλανήτη είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της οικονομίας. Αυτό μπορεί να το δει κανείς στεγαστικά, τουριστικά κτλ. Δεν υπάρχει λόγος για να κάνει αντιπολίτευση οικονομική κάποιος να λέει ότι η ανάπτυξη που στηρίζεται στα ακίνητα δεν έχει πολλαπλασιαστές».
Παρατήρησε ακόμη πως «τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αναπτύσσεται και μετά από 10 χρόνια παύσης, για έναν αριθμό από λόγους αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι η δύναμη παραγωγής της μηχανής. Η μηχανή των ακινήτων είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες» συνέχισε, τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή η μεγάλη πρόκληση είναι μετά από μια δεκαετή κρίση πώς θα συντονιστούν και θα οργανωθούν οι κατασκευαστικές εταιρείες κυρίως από ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση που υπάρχει και να μη δημιουργείται συνέχεια μία πληθωριστική πίεση στις τιμές».
Θ. Παπανικολάου (Vivartia): Για εμάς ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη ανάπτυξη πάνε μαζί
Στο κομμάτι το επενδυτικό τα τελευταία χρόνια στη Vivartia o ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα, ανέφερε από την πλευρά του ο Θανάσης Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Vivartia.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη ανάπτυξη στη δική μας δουλειά πάνε μαζί. Εμείς κάνοντας επενδύσεις στα εργοστάσια ξέρουμε ότι κάνουμε επενδύσεις για πολλά χρόνια. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη ικανότητα για οικονομία κλίμακας. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το κόστος, γιατί η πράσινη μετάβαση είναι ακριβό σπορ, αλλά δίνει αξία και ποιότητα στη βιομηχανία» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι οι καταναλωτές δεν αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα των πράσινων επενδύσεων και της στροφής σε βιώσιμα προϊόντα όταν δεν μπορούν να τα αγοράσουν λόγω κόστους. Για το θέμα της πορείας των τιμών ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα έχουμε πληθωρισμό στα τρόφιμα, ωστόσο θα έχουμε ακριβά τρόφιμα. Ειδικά για τη βιομηχανία τροφίμων ο κ. Παπανικολάου στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόκληση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα που στρέφει αναπόφευκτα τους προβολείς των αναπτυξιακών σχεδιασμών της βιομηχανίας στις εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνιστικότητας οι οποίες θα προκύψουν από την συγκέντρωση της αγοράς και την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακος.
Θ. Τζούρος (Τράπεζα Πειραιώς): Καμπανάκι σχετικά με την απορρόφηση των πόρων του RFF
«Καμπανάκι» για την ταχύτητα απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έκρουσε ο Θεόδωρος Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking Τράπεζας Πειραιώς.
«Τόσο η Πειραιώς όσο και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παίζουν ένα ρόλο facilitator στην υλοποίηση επενδύσεων στο ψηφιακό κομμάτι στην πράσινη ανάπτυξη. Η φύση αυτων των επενδύσεων και το payback είναι σχετικά μακροχρόνιο. Eίναι σημαντικό ότι τα περισσότερα από τα έργα που εκτελoύνται από τις ελληνικές εταιρείες εντάσσονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης που περιλαμβάνει μακροχρόνια δάνεια που μπορεί να φτάσουν και 15-20 χρόνια σε πολύ χαμηλά επιτόκια και σε μία περίοδο που τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι πριν από λίγους μήνες» παρατήρησε.
«Αυτή τη στιγμή τα κονδύλια για τη χώρα μας είναι 17 δισ. Από τα 17 δισ., το 38% πηγαίνει σε έργα πράσινης μετάβασης και σε ψηφιακό μετασχηματισμό. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα έργα που βλέπουμε είτε είναι σε φωτοβολταϊκά, είτε σε data center, είτε σε ξενοδοχεία, όλα είναι στο πλαίσιο του RFF. Το σύνολο των πόρων που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα φτάνει περίπου στα 6 δισ., είμαστε γύρω στο 35% και το RFF λήγει το καλοκαίρι του 2026. Άρα υπάρχει ένα καμπανάκι σχετικά με την απορρόφηση των πόρων» σημείωσε.