Skip to main content

Ιουλία Τσέτη στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να καινοτομήσει και να εξελιχθεί

PAPADAKISPRESS

«Κλειδί είναι η προσαρμοστικότητα, η γνώση και η ευελιξία»

«Είμαι περήφανη που βρίσκομαι στο τιμόνι του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, ΟΦΕΤ, που εδώ και πάνω από μισό αιώνα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας και εν γένει του επιχειρείν», είπε η Ιουλία Τσέτη, κατά την ομιλία της στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Όπως σημείωσε, οι βιομηχανίες  μας παράγουν καινοτόμα και πρωτοποριακά σκευάσματα που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων και των ασθενών.

Μέσω της εξαγωγικής μας πολιτικής, της έρευνας και ανάπτυξης, της διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων σε όλο σχεδόν τον κόσμο, προστατεύουμε και σώζουμε πολλές ζωές.

Παράγουμε και εξάγουμε με όραμα, με αίσθημα ευθύνης και κυρίως με την κουλτούρα του ηθικού επιχειρείν.

Κάθε νέα επένδυση, κάθε εξαγωγή σε μία από τις 72 χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, είναι ένα μήνυμα ότι το Made in Greece αποτελεί δυνατή και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη.

Στηριζόμαστε στους ανθρώπους μας, στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και θέτουμε ως προτεραιότητα τις αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των ΗΕ και της βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε.

Η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ,  φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών, υπογράμμισε πως «καθώς η μόνη σταθερά σε ό,τι βιώνουμε είναι η αβεβαιότητα, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το απρόοπτο και το απρόβλεπτο που αποτελεί τη νέα κανονικότητα…

Η επιτάχυνση των παραγωγικών μας επενδύσεων είναι συνυφασμένη με την τεχνολογική εξέλιξη, με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και με τη διττή μετάβαση, για ένα ψηφιακό και πιο πράσινο μέλλον στις επιχειρήσεις μας, αλλά και στην κοινωνία.

Έχει σημασία, επίσης, να μην ξεχνάμε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη και να συνεργαστούν με μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις».

Η κ. Τσέτη τόνισε την ανάγκη της εξωστρέφειας και της συνεργασίας για τη μετεξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας.

«Κάτι που αναμένουμε επίσης ότι θα βοηθήσει σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή είναι η επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας».

Όπως συμπλήρωσε, «αναμφίβολα, η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος και απαιτείται, και είναι εφικτή, αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα, τόλμη και συνεργασίες.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα κόστη, ρυθμιστικά εμπόδια – όπως η υπερφορολόγηση και η συνεχόμενη στρέβλωση του clawback για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας – και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξειδικευμένο και μη. Σε όλη την Ευρώπη για παράδειγμα, καταγράφεται σήμερα έλλειμμα ενός εκατ. επαγγελματιών υγείας.

Κλειδί είναι η προσαρμοστικότητα, η γνώση και η ευελιξία.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η κλιματική κρίση επιβάλλουν να αλλάξουμε πορεία.

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, αλλά με σωστές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και αποδοτικότερες τεχνολογίες, μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.

Η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να καινοτομήσει και να εξελιχθεί, αρκεί να δώσουμε χώρο στη νεανική δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα, στην τεχνογνωσία και στις συνέργειες μεταξύ βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα», τόνισε η κ. Τσέτη και κατέληξε:

«Δεν υπάρχει ισότητα και συμπερίληψη στη χώρα μας. Έχουμε επίσης έναν γερασμένο λαό και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα.

Πρέπει να δούμε τη μετεξέλιξη της αγοράς και σε νέους τρόπους. Έχουμε δυνατότητες για ανάπτυξη ως χώρα. Όμως είναι δύσκολο να βρούμε εργαζόμενους ακόμα και στη φαρμακοβιομηχανία».