Skip to main content

3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Πώς θα στηρίξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία την ανάπτυξη – Ευκαιρίες και προκλήσεις

PAPADAKISPRESS

Οι ευρωπαϊκοί πόροι, η τραπεζική χρηματοδότηση, το Χρηματιστήριο και τα εμπόδια που μπορούν να ξεπεραστούν

Τι είναι αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και η οικονομία για να «μεγαλώσουν» και να εξελιχθούν; Η χρηματοδότηση. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδο. Οι ευκαιρίες, αλλά και τα εμπόδια στο μέτωπο αυτό συζητήθηκαν στο  3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν».

Ειδικότερα, οι ομιλητές κλήθηκαν να μιλήσουν για το εγχώριο και εισαγόμενο επιχειρείν, το οποίο προσβλέπει περισσότερο από ποτέ, στην άντληση νέων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότηση, το ΕΣΠΑ, το τραπεζικό σύστημα, τους φορείς χρηματοδότησης του δημοσίου και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος Attica Bank Ελένη Βρεττού, ο Διευθύνων Σύμβουλος ATHEX Group Γιάννος Κοντόπουλος, ο Πρόεδρος ΔΣ & Οικονομικός Διευθυντής efood Κωνσταντίνος Ακρίβος και ο Partner, Head of Strategy and Investments Grant Thornton Παναγιώτης Πρόντζας.

Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια σύνταξη του naftemporiki.gr, Νατάσα Στασινού.

PAPADAKISPRESS

Ν. Παπαθάνασης: Θέλουμε να διοχετεύσουμε στην αγορά πάνω από 18 δις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Αρχικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε για το νέο πλαίσιο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεσοπρόθεσμο διαρθρωτικό πλαίσιο, που θέτει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα κράτη – μέλη. Όσες δεν το ακολουθούν, όπως είπε, μπαίνουν σε ένα καθεστώς ελέγχου του αυξημένου ελλείμματος (δηλαδή των δαπανών) και σε ενισχυμένη εποπτεία. 8 χώρες έχουν ήδη μπει σε αυτό το καθεστώς. «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να μπει σε τέτοιο καθεστώς. Οι αποδόσεις των ομολόγων μας θα εκτινάσσονταν και θα μπαίναμε σε περιπέτειες».

Ο. κ. Παπαθανάσης θύμισε ότι έχουμε στη διάθεσή μας 81 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανακάμψης, ΕΣΠΑ και ΚΑΠ, χωρίς να συμπεριλάβουμε το εθνικό σκέλος για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. «Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή xώρα», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι «το συνολικό πρόγραμμα επενδύσεων ανέρχεται στα 13,1 δις». «Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», είπε.

Ακόμη, ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανάφερε  ότι η Ελλάδα επιδεικνύει «σταθερότητα και δημοσιονομική εμπιστοσύνη».

PAPADAKISPRESS

Αναφερόμενος στην κατανομή των πόρων, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι στοχεύουν στο «να καλύπτονται όλες οι επιχειρήσεις και να κερδίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Αναπληρωτής υπουργός διερωτήθηκε αν «έχει η Ελλάδα αρκετό αριθμό επιχειρήσεων;», λέγοντας με έμφαση ότι «οι πόροι» από τα τρέχοντα προγράμματα «δεν αφορούν τους λίγους και τους μεγάλους, αλλά αφορούν μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις».

«Προσπαθούμε να διευρύνουμε την περίμετρο στήριξης των επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Ακόμη, είπε: «Μπορούμε να εγγυηθούμε τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Η απάντηση Ναι».

Μάλιστα, τόνισε προτεραιότητα είναι «να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτό συμβάλει στην ανάπτυξη».

Επιπλέον, ο κ. Παπαθανάσης ανάφερε ότι «Θέλουμε να διοχετεύσουμε στην αγορά πάνω από 18 δις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», υπογραμμίζοντας ότι «πάνω από το 60% της ανάπτυξης του 2024 θα προέρχεται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων».

Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτά πολλά προγράμματα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα».

Βρεττού: Θέλουμε να είμαστε μια τράπεζα γρήγορη

Ακολούθως τον λόγο έλαβε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Attica Bank, Ελένη Βρεττού.

Η κυρία Βρεττού είπε ότι «είμαστε μια τράπεζα όπου το προσεχές διάστημα θα είμαστε πλήρως εξυγιασμένοι».

«Τι σκοπεύουμε να κάνουμε; Όχι να χαλαρώσουμε τα πιστοληπτικά μας κριτήρια. Αλλά να προσφέρουμε περισσότερες λύσεις», υπογράμμισε.

«Θέλουμε να είμαστε μια τράπεζα γρήγορη», σημείωσε, λέγοντας ότι «θέλουμε να είμαστε μια τράπεζα ανθρώπινη. Πολιτική της τράπεζας είναι να ξαναγυρίσουμε στα βασικά. Ο πελάτης – άνθρωπος, ο πελάτης – επιχειρηματίας θέλει μια συμβουλή», επισήμανε αναφερόμενη στην εταιρική πολιτική της Attica Bank.

PAPADAKISPRESS

Επιπλέον, η κυρία Βρεττού είπε: «Θέλουμε να μπορούμε να εκταμιεύουμε καινούργια δάνεια, άνω των 2 δις τον χρόνο», ενώ ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αρκετά υγιείς για να εγγυηθούμε και τις αποταμιεύσεις και τα δάνεια».

«Υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεων και μάλιστα φθηνό χρήμα», όπως είπε.

Σχετικά με τον δανεισμό των επιχειρήσεων, η κυρία Βρεττού είπε ότι δεν είναι μόνο τι κάνουν οι τράπεζες, αλλά τι κάνουν και οι επιχειρήσεις. Οι τράπεζες είναι για να προστατεύσουν τα χρήματα των φορολογουμένων, γι’ αυτό και είναι εποπτευόμενα ιδρύματα. Δεν μπορούν να δώσουν χρήματα ανεξέλεγκτα».

«Θα πρέπει η επιχείρηση που έρχεται και ζητάει δάνειο, να είναι και η ίδια σωστή στα τυπικά κριτήρια», υπογράμμισε.

Κοντόπουλος: Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομία

Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ATHEX Group, Γιάννης Κοντόπουλος, στην δική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι υπάρχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομία. Η βοήθεια που μας έδωσε η ίδια η οικονομία, άρχισε να μεταλλάσσει» το κλίμα στην αγορά.

PAPADAKISPRESS

«Θέλουμε τις καλύτερες εταιρείες», υπογράμμισε, ενώ εξήγησε ότι «Οι Έλληνες επενδυτές θέλουν χρόνο δυστυχώς ακόμα», σε σύγκριση με τους «ξένους επενδυτές», οι οποίοι ζητούν από τις εταιρείες «να μπουν στο Χρηματιστήριο».

Ακόμη, ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε ότι «τα προσωπικά κριτήρια έχουν να κάνουν με το μέγεθος των εταιρειών».

Ακρίβος: Ανάγκη συνεργασία των πλατφορμών με τις τράπεζες

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος ΔΣ & Οικονομικός Διευθυντής της efood, Κωνσταντίνος Ακρίβος, είπε ότι «προφανώς υπάρχει υποστήριξη ψηφιακού μετασχηματισμού», εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό του για τον δανεισμό των εταιρειών νέων τεχνολογιών.

«Δεν είμαστε τόσο εξωστρεφείς», είπε, τονίζοντας ότι «θεωρούμε στο κομμάτι το τεχνολογικό ότι πρέπει να πάμε πιο μπροστά».

PAPADAKISPRESS

Ακόμη, ο κ. Ακρίβος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των πλατφορμών με τις τράπεζες και σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα ακόμα καλύτερο επενδυτικό κλίμα».

Πρόντζας: Κρίσιμο ζήτημα η ρευστότητα

Ο Partner, Head of Strategy and Investments της Grant Thornton, Παναγιώτης Πρόντζας, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της ρευστότητας είναι πολύ κεντρικό και κρίσιμο».

«Είναι επαρκής η ρευστότητα αυτή τη στιγμή στο σύστημα;», διερωτήθηκε.

PAPADAKISPRESS

Όπως είπε, «έχουν αυξηθεί τα δάνεια σε σχέση με το 2013 και το 2016», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να φτάσουμε τα 50 δις σε επενδύσεις από τα 34 δις που είμαστε σήμερα», δηλαδή στο 25% του ΑΕΠ.

Ακόμη, ο κ. Ακρίβος τόνισε την ανάγκη στήριξης του τομέα μεταποίησης και βιομηχανίας.