Skip to main content

Martin Bijsterbosch στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Η Ελλάδα επανέκαμψε μετά το δεκαετές «κώμα» – Τρεις τομείς που πρέπει να επενδύσει

PAPADAKISPRESS

Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο κ. Martin Bijsterbosch

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Επικεφαλής Αποστολής για την Ελλάδα Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Martin Bijsterbosch, στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής με θέμα «Η παραγωγική Ελλάδα την επόμενη δεκαετία».

Η ομιλία του άνοιξε με αναφορά στην ιστορία της Ναυτεμπορικής, της εφημερίδας, που όπως είπε έθεσε τα θεμέλια της οικονομικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. «Η ίδρυσή της το 1924 ήρθε ύστερα από μία περίοδο αξιοσημείωτων αναταράξεων, που συνδέονται με την Μικρασιατική Καταστροφή δύο χρόνια νωρίτερα. Κατά την περίοδο εκείνη της βαθιάς κρίσης, πρόσφυγες και εκτοπισμένοι ήρθαν στην Ελλάδα και άρχισαν να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της. Βιομήχανοι, έμποροι, τεχνίτες, βιοτέχνες, ναυπηγοί και τραπεζίτες – όλοι έδωσαν νέα πνοή στην ελληνική επιχειρηματικότητα», τόνισε.

Ερχόμενος στο σήμερα, ο κ. Bijsterbosch τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η ψυχολογία στην Ελλάδα» έχει αλλάξει. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είχε πέσε σε ‘’κώμα’’ κατά την δεκαετή οικονομική κρίση» και πώς «επανέκαμψε μέσα από τις μεταρρυθμίσεις» που υλοποιήθηκαν.

Υπογράμμισε την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη και το πεδίο των επενδύσεων.

Ακόμη, ανάφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει εργατικό δυναμικό με «υψηλές δεξιότητες».

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και σε ποιους τομείς πρέπει να επενδύσει, ο κ. Bijsterbosch είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει «στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες».

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη «μείωσης της γραφειοκρατίας», προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό κλίμα για τις επιχειρήσεις. Και τέλος, ο Επικεφαλής Αποστολής για την Ελλάδα Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε για την ευκαιρία που έχει η Ελλάδα με πρόσβαση σε κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν στη δημιουργία νέων επενδύσεων.