Skip to main content

Τ. Θεοδωρικάκος στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών μας – Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητάς τους

PAPADAKISPRESS

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «μια Ελλάδα σύγχρονη, ανταγωνιστική, καινοτόμο και εξωστρεφή»

Για το νέο παραγωγικό μοντέλο μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο 3ο οικονομικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής με θέμα «Η παραγωγική Ελλάδα την επόμενη δεκαετία».

Αρχικά, ο κ. Θεοδωρικάκος ανάφερε: «Είναι ξεχωριστή χαρά γιαεμένα αλλά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ», υπογραμμίζοντας ότι θέλει να μοιραστεί «κάποιες σκέψεις για το μέλλον της πατρίδας μας».

«Μίλησα για την εθνική αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και ενός νέου παραγωγικού μοντέλου», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «μια Ελλάδα σύγχρονη, ανταγωνιστική, καινοτόμο και εξωστρεφή».

«Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, που απαντά στον εξωγενή ανταγωνισμό και τις προκλήσεις», πρόσθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «ιδιαίτερο βάρος πέφτει στις παραμεθόριες περιοχές, από την Ήπειρο και την Μακεδονία μας, μέχρι την Θράκη και τον Έβρο, είναι το δικό μας σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη, με σταθερή επένδυση στην πράσινη μετάβαση, στήριξη του πρωτογενούς τομέα με στόχο την αυτάρκεια, με την αξιοποιήση των χρημάτων που δίνουμε στην έρευνα και την καινοτομία».

«Όχι έρευνα για την έρευνα, αλλά έρευνα για την εφαρμοσμένη οικονομία», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος ανάφερε ότι δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις «που περιλαμβάνουν χρηματοδοτικά εργαλεία, διευκόλυνση των επιχειρήσεων, πρόσβαση σε δανεισμό – και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Φιλοδοξούμε», όπως είπε, «να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τη δεκαετία της κρίσης».

«Ταυτόχρονα, προχωράμε με αποφασιστικότητα έναν δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων για την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και κυρίως αυτών με εξαγωγική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός προορισμς για επενδύσεις».

Ωστόσο, μίλησε για μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, καθώς, όπως ανάφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης,  «δεν μπορεί η Ελλάδα να χωρίζεται σε διαφορετικές ταχύτητες», σημειώνοντας ότι «κάθε περιφέρεια θα πρέπει να αξιοποιεί τις δικές της δυνατότητες»

«Οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει «στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Εστίασε στους στόχους της κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ σε τρία χρόνια και στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός, καθώς, όπως είπε, «θέλουμε να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Έβρου, όπου θα «υπάρξουν επενδύσεις που θα κρατήσουν τους πολίτες εκεί».

«Η οικονομία μας, μετά την δεκαετία της κρίσης, έχει αναπτυξιακά σημάδια», ανάφερε, υπενθυμίζοντας ότι «η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο αριθμό».

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «τα όσα είπαμε για την βιομηχανία είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης», μιλώντας για χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν την πράσινη μετάβαση, την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της βιομηχανίας που εξυπηρετεί τον στόχο «για την εθνική στρατηγική της Ελλάδας του αύριο», ενώ επισήμανε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι «να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στους πολίτες».