Skip to main content

Σπ. Κτενάς: Το 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν» θέτει τη σφραγίδα του στον δημόσιο διάλογο για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

(φωτ. papadakispress.gr)

«Η Ναυτεμπορική, ευρωπαϊκή εφημερίδα της χρονιάς, συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια έγκυρης πληροφόρησης»

Με χαιρετισμό του Σπύρου Κτενά, Γενικού Διευθυντή της Ναυτεμπορικής, άνοιξαν οι εργασίες του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της «Ν» στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της «Ν», της «ευρωπαϊκής εφημερίδας της χρονιάς που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια έγκυρης πληροφόρησης», ο κ. Κτενάς τόνισε πως φιλοδοξία του συνεδρίου είναι να θέσει τη σφραγίδα του στον δημόσιο διάλογο για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Σημείωσε δε πως είναι ευτυχής συγκυρία που η διοργάνωση του συνεδρίου λαμβάνει χώρα δύο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

«Η διαδρομή που με σχέδιο, συνέπεια και ακλόνητη επιμονή, καλείται να ακολουθήσει η χώρα, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ένα στοιχείο είναι ενδεικτικό. Η συμμετοχή της μεταποίησης στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας είναι της τάξεως του 10% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σχεδόν διπλάσιος.Ταυτόχρονα, οι διεθνείς συνθήκες με τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές συνθήκες συγκρούσεις και εκρήξεις ορθώνουν σοβαρά εμπόδια για μακρόπνοους σχεδιασμούς» συνέχισε, τονίζοντας πως «αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά» και πως «η βασική στόχευση της πολιτείας θα πρέπει να είναι η προστασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας».

Όπως παρατήρησε ο κ. Κτενάς, «έχει αποδειχθεί ότι χώρες που μπόρεσαν να βγουν πιο γρήγορα από την δυσκολία και την οικονομική κρίση ήταν αυτές που είχαν έντονη μεταποιητική δραστηριότητα. Με έμφαση στην καινοτομία, στη βιωσιμότητα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις σύγχρονες δεξιότητες, στις σύγχρονες υποδομές και την εξωστρέφεια, το μερίδιο της μεταποίησης θα πρέπει να φτάσει στο 15% σε βάθος δεκαετίας, δημιουργώντας έτσι έναν ιδανικό αυξανόμενο ρυθμό απασχόλησης της τάξεως των 550 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κτενάς και στην επετειακή έκδοση της «Ν» με τίτλο «100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» την οποία παρουσίασε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, επικεφαλής μιας ομάδας έγκριτων πανεπιστημιακών καθηγητών. «Το βιβλίο αυτό, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι βιογραφίες 50 σημαντικών ανθρώπων που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ελληνική επιχειρηματική ζωή της χώρας, αξίζει να βρεθεί στα χέρια σας» ανέφερε και κλείνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά όσους έδωσαν το «παρών» στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν».