Skip to main content

Η influencer που έκανε μπλοκ την ΑΑΔΕ: Πώς ακυρώθηκαν πρόστιμα 170.000 ευρώ

Shutterstock

Δικαιώθηκε μετά από προσφυγή στη ΔΕΔ - Τα πρόστιμα είχε επιβάλλει η ΔΟΥ Σύρου

Απόφαση – βόμβα, με την οποία διαγράφηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 170.000 ευρώ, τα οποία επέβαλε η Εφορία Σύρου σε διάσημη influencer, έπειτα από ειδικού τύπου φορολογικό έλεγχο, εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 1021/2024 απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 11 Απριλίου 2024 από τη ΔΕΔ κατόπιν ενδικοφανούς προσφυγής που υπέβαλε η φορολογούμενη influencer, ζητώντας να ακυρωθούν οκτώ συνολικά οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που εξέδωσε σε βάρος της η ΔΟΥ Σύρου, καταλογίζοντας, ύστερα από έλεγχο για τα φορολογικά έτη 2017 – 2020, πρόσθετους φόρους εισοδήματος, πρόσθετη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσε- ων φόρου εισοδήματος, πρόσθετο ΦΠΑ και πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ συ- νολικού ποσού 170.000 ευρώ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο καταλογισμός των παραπάνω ποσών έγινε κατόπιν εφαρμογής από τη ΔΟΥ Σύρου μιας έμμεσης τεχνικής ελέγχου, που προβλέπεται από το άρθρο 28 του Κώδι- κα Φορολογίας Εισοδήματος και με την οποία τα φορολογητέα εισοδήματα της φορολογούμενης προσδιορίστηκαν σε επίπεδο υψηλότερο των δηλωθέντων κα- τά 185.525 ευρώ συνολικά για τα φορολογικά έτη 2017-2020.

Δηλαδή, η φορολογούμενη κατηγορήθηκε ουσιαστικά από τη φορολογική αρχή ότι απέκρυψε έσοδα από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες συνολικού ύψους 185.525 ευρώ. Και αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η ίδια ΔΟΥ είχε διενεργήσει και κανονικό φορολογικό έλεγχο στα βιβλία και τα εκδοθέντα φορολο- γικά στοιχεία της φορολογούμε- νης, καθώς και στις κινήσεις των τραπεζικών της λογαριασμών, από τον οποίο δεν είχε προκύ- ψει ο εντοπισμός καμίας φορο- λογικής παράβασης.

Μη αρκούμενη στον κανονικό έλεγχο που διενήργησε, η ΔΟΥ Σύρου απέστειλε στη φορολογούμενη αίτημα παροχής πληροφοριών, καλώντας την να προσκομίσει αντίγραφα των στοιχείων που έχουν εκδοθεί, καθώς και πιθανά συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί με τους διαφημιζόμενους που εμφανίζονται στις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίες περιλαμβάνονταν σε ηλεκτρονικό αρχείο που είχε παραλάβει από Διεύθυνση Ελέγ- χων της ΑΑΔΕ.

Η φορολογούμενη, μαζί με τις επεξηγήσεις της, απέστειλε φορολογικά στοιχεία εσόδων που εκδόθηκαν από μια ΙΚΕ, στην οποία μοναδική εταίρος και διαχειρίστρια είναι η ίδια. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι ελεγκτές της ΔΟΥ κατηγοριοποίησαν τις αναρτήσεις της φορολογούμενης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις κάτωθι περιπτώσεις:

α) Αναρτήσεις που έχουν τιμολογηθεί από την προσφεύγουσα για προώθηση προϊόντων.

β) Αναρτήσεις για τις οποίες εμφανίζεται βάσει συμφωνητικού ως παρέχουσα την υπηρεσία η εταιρεία και για τις οποίες προσκομίστηκαν σχετικά στοιχεία.

γ) Αναρτήσεις όπου διαφημίζονται προϊόντα ή επιχειρήσεις με «ταγκαρισμένους» λογαρια- σμούς, οι οποίες, σύμφωνα με την εξήγηση της φορολογούμενης, έχουν σκοπό να αυξήσουν τη διάδραση ή να προσελκύσουν τις επιχειρήσεις αυτές για μελλοντική συνεργασία. Για αυτές τις αναρτήσεις δεν είχε εκδοθεί οποιοδήποτε στοιχείο εσόδου.

Τι είδαν οι ελεγκτές

Σύμφωνα με τους ελεγκτές της ΔΟΥ, ο μεγάλος αριθμός μη τιμολογηθεισών αναρτήσεων, καθώς και οι ασαφείς περιγραφές των παρεχόμενων υπηρεσιών στα εκδοθέντα στοιχεία, οι οποίες δεν περιγράφουν επακριβώς το χρονικό διάστημα ή το είδος της υπηρεσίας, ούτε αναφέρονται σε κάποιο συμφωνητικό, από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει το κόστος της κάθε ανάρτησης της προσφεύγουσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους οδήγησαν να προσδιορίσουν το εισόδημα της φορολογούμενης, με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4172/2013 και την εγκύκλιο Ε.2015/2020 της ΑΑΔΕ.

Ως διαθέσιμα στοιχεία που μπορούν να προσδιορίσουν την επιχειρηματική της δραστηριότητα και συγκεκριμένα την εφαρμοζόμενη πρακτική τιμολόγησης, οι ελεγκτές έλαβαν υπόψη τα στοιχεία που προσκόμισε η προσφεύγουσα από την εταιρεία της, ως ομοειδή επιχείρηση.

Έτσι οι ελεγκτές: συγκέντρωσαν τα τιμολόγια της εταιρείας, μέτρησαν τον αριθμό των αναρτήσεων στις οποίες αυτά παραπέμπουν, υπολόγισαν το κόστος της διαφήμισης ανά ανάρτηση και κατέληξαν σε έναν μέσο όρο του κόστους ανά ανάρτηση, για κάθε ελεγχόμενη χρήση.

Καταμέτρησαν μία προς μία τις αναρτήσεις που είχαν στη διάθεσή τους, καταλήγοντας σε πλήθος αναρτήσεων για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί στοιχείο και προσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό το ύψος των εσόδων, που κατά τη δική τους τεκμηρίωση θεώρησαν ότι είχαν αποκρυβεί από την προσφεύγουσα στα ελεγχόμενα έτη.

Εν τέλει, ο έλεγχος της ΔΟΥ Σύρου κατέληξε ότι στα υπό κρίση έτη 2017 έως 2020 η φορολογούμενη δεν εξέδωσε, δεν καταχώρησε στα βιβλία της και δεν δήλωσε στις οικείες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ φορολογικά στοιχεία εσόδου για συνολικό ποσό 185.525 ευρώ και της καταλόγισε, με τις οκτώ πράξεις οριστικού προσ- διορισμού φόρου, πρόσθετους φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 170.000 ευρώ.