Skip to main content

Ανάλυση του Γ. Λαγαρία στο Naftemporiki TV για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας

Μίλησε και για τον αντίκτυπο των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών

Στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «In Business» με τον Παύλο Πανταζόπουλο βρέθηκε ο Γιώργος Λαγαρίας, Επικεφαλής Οικονομολόγος Forvis Mazars Financial Planning UK, όπου μίλησε για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, την τιμή πετρελαίου και χρυσού, τις εκλογές των ΗΠΑ και την ηγεμονία του δολαρίου.

Για το παραγωγικό μοντέλο, ο κ. Λαγαρίας ανάφερε: «Μπορούμε να κάνουμε όσους αναπτυξιακούς νόμους θέλουμε, αν δεν αλλάξει η λογική, η ηθική και η πρακτική του κράτους γύρω από την διαχείριση της παραγωγικότητας της χώρας».

«Το πετρέλαιο πέφτει λόγω μειωμένης ζήτησης από την Κίνα σύμφωνα με τους αναλυτές, που είναι δείγμα ότι έχουμε πρόβλημα, αλλά δείχνει ότι ο πόλεμος στη Μ.Α στη τωρινή του φύση δεν σημαίνει εκτόξευση πετρελαίου στα 100 δολάρια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον χρυσό, ο κ. Λαγαρίας είπε ότι «εκεί υπάρχει ο παράγοντας των Ινδών, γιατί αγοράζουν χρυσό λόγω των εποχών του γάμου τους. Όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο στην Ινδία λόγω οικονομικής ανάκαμψης τόσο περισσότερη ζήτηση υπάρχει για τον φυσικό χρυσό».

Για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, λέγοντας ότι «αυτό που βλέπουμε είναι ότι δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, το μομέντουμ συνεχίζει να είναι 52%-48%, 53%-47%, ανάλογα ποιον ρωτάς και όλα δείχνουν Τραμπ. Ο Τραμπ έχει μομέντουμ μπαίνοντας στη τελευταία στροφή. Η πιθανότητα είναι γύρω στο 60-40 υπέρ Ν. Τραμπ.

Όσον αφορά τους BRICS και την κατάρρευση δολαρίου, ο κ. Λαγαρίας είπε πώς: «Το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό τις επόμενες δεκαετίες, επειδή δεν αλλάζει εύκολα το παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών και κατά δεύτερον με κάθε κρίση στην Ασία, αγοράζεται το δολάριο».

«Το δολάριο ισούται με χρυσό και όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν», σχολίασε.