Skip to main content

Κ. Τσιάρας: Αρνητική η Ελλάδα στην εξωτερική σύγκλιση για τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ

Παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

Την αρνητική θέση της Ελλάδας στη συμπερίληψη αναφοράς για την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Τσιάρας, συνοδευόμενος από τον γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ένα ευαίσθητο θέμα για μας» υπογραμμίζοντας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ότι η στήριξη της χώρας μας στα Συμπεράσματα του Ιουνίου για το μέλλον της γεωργίας στη Ένωση ήταν στο σύνολο του κειμένου ενώ για τη συγκεκριμένη παράγραφο υπεβλήθη σχετική δήλωση, με την οποία διαφοροποιείται η χώρα μας.

«Αλλάζει τις ισορροπίες»

«Η απομόνωση της συγκεκριμένης παραγράφου και η ενσωμάτωσή της σε άλλο κείμενο, αλλάζει τις ισορροπίες.  Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να εγκριθούν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα που μεταφέρουν ουσιαστικά και κρίσιμα μηνύματα για το μέλλον της ΚΑΠ. Και σαφώς αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συγκεραστούν διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες σε ένα κείμενο. Θεωρούμε ωστόσο ότι η εν λόγω προσθήκη δεν συνάδει με τις προσεγγίσεις του υπόλοιπου κειμένου και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το κείμενο», προσέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ως σημαντικά σημεία του κειμένου των Συμπερασμάτων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τσιάρας είπε ότι αποτελούν οι αναφορές σε:

  • ανεξάρτητη ΚΑΠ με τη διατήρηση των δύο πυλώνων,
  • σταθερότητα του γεωργικού εισοδήματος,
  • αύξηση των νέων αγροτών,
  • επενδύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας,
  • κίνητρα για τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις,
  • απλοποίηση και ευελιξία,
  • αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων,
  • γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινότητα, νησιωτικότητα),
  • αναφορά σε μικρές εκμεταλλεύσεις.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα.

Επισήμανε ότι η προσέγγιση της Ευρώπης «θα πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτους κανόνες στη διαχείριση των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, αλλά και εργαλεία μετριασμού των κινδύνων, όπως αντασφαλιστικές πράξεις και στήριξη της καινοτομίας και των επενδύσεων», και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

Τέλος, σχετικά με τις ζωονόσους, ο κ. Τσιάρας επισήμανε πως η «επαρκής χρηματοδοτική στήριξη σε κάθε επίπεδο, κυρίως για όσους αντιμετωπίζουν έκτακτες απώλειες, συμβάλλει ώστε η αλυσίδα τροφίμων να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της».