Skip to main content

Πώς τα σούπερ μάρκετ τρώνε τζίρο από την εστίαση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στροφή και των τουριστών για σίτιση στα καταστήματα τροφίμων

Μεταβολή στο όριο του πληθωρισμού εμφάνισε ο τζίρος του λιανικού εμπορίου τον Αύγουστο, με τα αναλυτικά στοιχεία να δείχνουν στροφή για τη σίτιση στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων, προκειμένου να περιοριστεί η «έκθεση» στις τιμές της εστίασης.

Ο Αύγουστος του 2024 έκλεισε με αύξηση τζίρου 3% για τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Συνολικά το εμπόριο εμφάνισε μείωση τον συγκεκριμένο μήνα, κάτι που προκύπτει από το ότι συνδέεται με τις οικονομικές επιδόσεις του χονδρικού εμπορίου.

Η αύξηση του 3% σημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 3,72 δισ. ευρώ, έναντι 3,611 δισ. ευρώ. Αν από το δείγμα εξαιρεθούν οι κλάδοι των οχημάτων, των τροφίμων και των καυσίμων, τότε ο τζίρος περιορίζεται στο 1,027 δισ. ευρώ (από 984 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2023) και το ποσοστό μεταβολής διαμορφώνεται στο 4,4%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν, με τα έσοδα του κλάδου να διαμορφώνονται στα 516,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,7% συγκριτικά με τα 559,6 εκατ. ευρώ του Αυγούστου του 2023.

Τα τρόφιμα

Στους επιμέρους τομείς που συνδέονται με τα τρόφιμα, τα ποσοστά που αποτυπώθηκαν ήταν υψηλότερα του πληθωρισμού. Αυτό επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό όσους υποστήριζαν ότι κατά τη φετινή τουριστική περίοδο οι επισκέπτες στη χώρα στράφηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στα σημεία λιανικής πώλησης για να καλύψουν την ανάγκη σίτισης και σε μικρότερο βαθμό στους χώρους εστίασης.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

  • Το λιανικό εμπόριο μη ειδικευμένων καταστημάτων που πωλούν κυρίως τρόφιμα και ποτά εμφάνισε έσοδα 1,538 δισ. ευρώ έναντι 1,451 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023, με το ποσοστό αύξησης να ανεβαίνει στο 6%, μεγαλύτερο από το 4,9% που ήταν το ποσοστό του Ιουλίου.
  • Στο λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε ειδικευμένα καταστήματα καταγράφηκε αύξηση 16,6%, αν και στον συγκεκριμένο τομέα είναι ελάχιστες οι εταιρείες που έχουν διπλογραφικά βιβλία, οπότε τα στοιχεία δεν είναι ενδεικτικά.
  • Και στο λιανικό εμπόριο κρέατος σε εξειδικευμένα καταστήματα είχαμε ποσοστιαία αύξηση εσόδων 11,5%, με τα συνολικά έσοδα να ανεβαίνουν στα 37,2 εκατ. ευρώ. Στα καύσιμα κίνησης ο συνολικός τζίρος υποχώρησε οριακά κατά 0,6%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 305,8 εκατ. ευρώ από 307,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η επίδοση συνδέεται με την αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα κίνησης, καθώς τον Αύγουστο οι οδηγοί αγόρασαν αμόλυβδη σε τιμή χαμηλότερη ακόμη και από το 1,8 ευρώ το λίτρο, κάτι που είχε να καταγραφεί πολύ καιρό στην ελληνική αγορά.

Μεγαλύτερες αυξήσεις

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2024 σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 15,6%.
  • Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 14,0%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2024 σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 είναι:
  • Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 14,0%.
  • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 11,1%.