Υψηλότερος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 φτάνοντας το 2,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης το Μάρτιο του 2024 για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%. Αυτό σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς το προηγούμενο έτος το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5 δις. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 225 δις. ευρώ έναντι 220 δις. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση το Μάρτιο του 2024.
Η υψηλότερη άνοδος του ΑΕΠ έχει θετική επίπτωση στην πορεία του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την πρόωρη εξόφληση των τριών ακόμη δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου ύψους 7,9 δις. ευρώ, αναμένεται ουσιαστικά να εκμηδενιστεί η όποια επίπτωση στο δημόσιο χρέος από την εγγραφή σε αυτό ποσού 12,5 δισ. ευρώ το 2023 σε σύνολο 24 δισ. ευρώ των τόκων του δανείου ύψους 90 δισ. ευρώ το οποίο πήρε η Ελλάδα μπαίνοντας στο 2ο Μνημόνιο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η ενσωμάτωση των τόκων θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο η επιβάρυνση αυτή εξουδετερώνεται πλήρως εξαιτίας της παράλληλης τακτικής αναθεώρησης της Eurostat στη βάση υπολογισμού του ΑΕΠ (από το 2015 στο 2020) για όλα τα κράτη-μέλη. Όπως και έγινε!
Σημειώνεται ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο της χώρας 2025-2028 εκτιμάται ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 2,2% και στο 2,3% το 2025.
Αιτία της αλλαγής στην εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023 ήταν το γεγονός ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή προχώρησε σε αναθεώρηση των προηγούμενων ετών προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων για τα έτη 1995 0 2022 με νέο έτος βάσης βάσης τα 2020 και αναφοράς το 2021.
Η αναθεώρηση του έτους βάσης και έτους αναφοράς αποτελεί μία τακτική εργασία για όλα τα κράτημέλη που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και στην οποία δύνανται να ενσωματώνονται μεθοδολογικές αλλαγές και βελτιώσεις σύμφωνα με την Εναρμονισμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Αναθεώρησης.
Κατά τις εργασίες της αναθεώρησης ενσωματώθηκαν κυρίως τα παρακάτω:
* oι μεθοδολογικές βελτιώσεις,
* στο πλαίσιο του κύκλου επαλήθευσης των μεθόδων και πηγών του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος,
*τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών έτους 2021, σχετικά με την απασχόληση και τις κατοικίες (stock κατοικιών),
* τα αποτελέσματα της Έρευνας Διάρθρωσης Επιχειρήσεων, με έτος αναφοράς 2021,
* επικαιροποιημένα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για όλη τη χρονοσειρά,
* νέα και επικαιροποιημένα στοιχεία από διάφορες πηγές.