Skip to main content

30 ακίνητα μεγαλο- οφειλετών βγαίνουν σε πλειστηριασμό

Tο οικονομικό επιτελείο επιχειρεί ουσιαστικά να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στην αγορά

Δεκάδες ακίνητα βάζει στο «σφυρί» το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο αύξησης της πίεσης στους ιδιοκτήτες οφειλέτες, αλλά και για να στείλει μήνυμα σε όσους φορολογούμενους έχουν «ανοιχτούς» λογαριασμούς με την Εφορία να προχωρήσουν εγκαίρως σε ρύθμιση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πρόκειται για ακίνητα μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ατομική ειδοποίηση ότι η Εφορία προχωράει στη λήψη των μέτρων που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να μην ζημιωθεί το δημόσιο.

Με τις κινήσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί ουσιαστικά να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στην αγορά, ειδικά σε όσους χρωστούν υπέρογκα ποσά, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής αφού οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων αλλά ακόμη και των μικροοφειλετών που χρωστούν έως και 100.000 ευρώ ίσως και περισσότερα αλλά, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, «τρέχουν» για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Παράλληλα, είναι και ένα μήνυμα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θέλει να «μπλοκάρει» τη διόγκωση απλήρωτων φόρων και προστίμων, που έχουν οδηγήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σήμερα να ξεπερνούν τα 107 δις ευρώ, εκ των οποία φυσικά εισπράξιμα είναι τα περίπου 80 δις ευρώ.

Τα χρέη και οι πλειστηριασμοί

Χρέη τα οποία έχουν δημιουργήσει περισσότεροι από 3,8 εκ. φορολογούμενοι εκ των οποίων οι πάνω από 1,5 εκ υπόχρεοι βρίσκονται ήδη σε καθεστώς αναγκαστικών μέτρων, ενώ οι υπόλοιποι 2 εκ. φορολογούμενοι βρίσκονται στον «προθάλαμο» των κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη προγραμματιστεί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για περισσότερα από 30 ακίνητα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μεζονέτες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βιομηχανικές μονάδες, αποθήκες και πάρκινγκ κα.

Ειδικότερα η λίστα του τελευταίου τριμήνου του έτους περιλαμβάνει πλειστηριασμό στις 23 Οκτωβρίου ενός αγροτεμαχίου με βιομηχανική εγκατάσταση σε έκταση 25,4 στρεμμάτων στον Νομό Βοιωτίας, μεζονέτας 800 τ.μ. στη Νέα Ερυθραία, αλλά και ενός οικοπέδου 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί.

Όσον αφορά δε το Νοέμβριο από τον «κατάλογο» ξεχωρίζουν ο πλειστηριασμός ενός οικοπέδου με οικοδομή 780 τ.μ., με υπόγεια και θέσεις στάθμευσης, στη Νέα Ιωνία, αλλά . Το κτίσμα είναι 780,9 τ.μ., ενώ υπάρχουν και δύο υπόγεια πάρκινγκ 23 θέσεων. Το ακίνητο βρίσκεται στη Νέα Ιωνία, αλλά και ενός οικοπέδου με πολυκατοικία στον συνοικισμό προσφυγικών Καλογρέζας.

Πότε ακυρώνεται ο πλειστηριασμός

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός.

Επισημαίνεται ότι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ (ν. 4978/2022, Α΄190) και είναι:

α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων.

Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της αρμόδιας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Υπηρεσίας μπορεί να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού;

  • εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα (40) ημερών και το αργότερο σε τέσσερις (4) μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.
  • εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα, το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω. Οι ανωτέρω προθεσμίες δεν τηρούνται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου.

Τι δεν κατάσχεται

Σε κάθε περίπτωση δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

Επίσης, καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός.

Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ακόμη ότι δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσόν αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του ½ του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.