Στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «In Business», με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε ο φοροτεχνικός Δημήτρης Πανοζάχος, όπου αναφέρθηκε στο ζήτημα των φιλοδωρημάτων και την φορολόγηση τους και το ζήτημα της μαύρης εργασίας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα με την φορολόγηση των tips, ο κ. Πανοζάχος είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η συζήτηση αυτών των ημερών για την φορολόγηση και ό,τι παρεπόμενο έχει, των φιλοδωρημάτων, ήταν πάρα πολύ μεγάλη και θα συνεχιστεί. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει διάφορες αποφάσεις. Μια είναι η συναίνεση ή σιωπηρή ανοχή (των εργοδοτών) για την αποδοχή φιλοδωρημάτων και η περίπτωση που δεν συναινούσε ή δεν το γνώριζε».
Ακόμη, σημείωσε ότι η συζήτηση για τα tips ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, όπου «Θα αναγκαστεί ο εργοδότης και συνάδελφοί λογιστές να αναπτύξουν ολόκληρους μηχανισμούς, όπου θα ανοίξουν θέματα αντιπαραθέσεων μεταξύ των εργαζόμενων, ζητήματα αντιπαραθέσεις εργαζομένων-εργοδότη».
Ωστόσο, επισήμανε: «Αυτή η διαδικασία και μάλιστα ο τρόπος που προκύπτει μέσα από την εξαναγκαστική χρήση των POS οδηγεί σε ταραχές στη πραγματική οικονομία και επιχειρήσεις (και πολλές φορές στις μικροεπιχειρήσεις) οι οποίες είναι συνδεδεμένες με μεγάλους τομείς της ελληνικής οικονομίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Πανοζάχος επανειλημμένα ανάφερε ότι «πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση για την φορολόγηση των φιλοδωρημάτων που δίνονται με μετρητά».
Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές δήλωσε ότι: «Για να μειώσουμε τους φόρους, πρέπει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο τους ξεκινάνε από το 36 και φτάνουν μέχρι το 40%», ένα νούμερο που το χαρακτήρισε «δυσθεώρητο».
«Με την μείωση των φόρων κερδίζουν μόνο οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, με τη μείωση των εισφορών κερδίζουν και οι ζημιογόνες επιχειρήσεις. Με τη μείωση των εισφορών ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο κ. Πανοζάχος, ενώ δήλωσε ότι ένας τρόπος για να έρθουν πίσω οι νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό είναι αν οι επιχειρήσεις δίνουν μερίδιο από τα κέρδη στους εργαζόμενους.
«Αυτό είναι το πιο καλό μέτρο για να φέρουμε πίσω τα παιδιά που έφυγαν. Κάποιος που έχει αποδοχές 6.000€, είναι δύσκολο να έρθει πίσω, ακόμα και με 2 ή 3.000 ευρώ μισθό. Αν έχω όμως το κίνητρο να του δώσω – νομοθετημένα – μερίδιο από τα κέρδη που θα προκαλέσει από τη συνεισφορά του στην αύξηση παραγωγής, τότε έχω ένα κίνητρο να το ισοσκελίσω», ανάφερε.