Skip to main content

Από το χωράφι στο… ράφι 150% ακριβότερα τα μήλα

EUROKINISSI

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφορά της τιμής χονδρικής με την τιμή λιανικής ξεπερνάνε το 200% ή και το 250%

Τουλάχιστον 150% ακριβότερα πληρώνουν οι καταναλωτές τα αγροτικά προϊόντα σε σύγκριση με την τιμή που αυτά «φεύγουν» από το χωράφι.

Αυτό προκύπτει από σχετική ανάλυση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ). Ο ΣΕΚΛΑ, σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια πλήττει σφόδρα τους καταναλωτές, υποστηρίζει ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών διαμορφώνονται από διάφορα ανελαστικά κόστη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τιμές των μήλων, τα οποία πωλούνται στη λιανική με διαφορά 150% από την τιμή παραγωγού.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει βέβαια ειδικά στα κηπευτικά, όπου η διάρκεια ζωής τους περιορίζεται στις λίγες ημέρες. Σε αυτές τις κατηγορίες οι τιμές πώλησης υπερβαίνουν σαφώς το 150% της διαφοράς από το χωράφι στο ράφι, που στην καλύτερη των περιπτώσεων ισχύει για τα «ανθεκτικά» μήλα.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφορά της τιμής χονδρικής με την τιμή λιανικής ξεπερνάνε το 200% ή και το 250%. Για παράδειγμα, χθες στην κεντρική αγορά η επικρατούσα τιμή ενός αγγουριού ήταν 25 λεπτά. Πουθενά όμως σε επίπεδο λιανικής δεν υπήρχε αγγούρι φθηνότερο από τα 70 λεπτά ανά τεμάχιο. Σύμφωνα με τον ΣΕΚΛΑ, συχνά οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70 ευρώ το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ’ ελάχιστο- 1,70 ευρώ το κιλό.

Η πορεία διαμόρφωσης της τιμής, με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΚΛΑ, έχει ως εξής:

  • 0,70 ευρώ/κιλό παραγωγός
  • 0,10 ευρώ/κιλό εργάτες συγκομιδής
  • 0,20 ευρώ/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
  • 0,15 ευρώ/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
  • 0,07 ευρώ/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
  • 0,35 ευρώ/κιλό έξοδα συσκευασίας
  • 0,13 ευρώ/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων
    Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70 ευρώ