Skip to main content

Κ. Καραγκούνης στο Naftemporiki TV: Πώς θα διαμορφωθεί ο νέος κατώτατος μισθός

Όπως είπε ο κ. Καραγκούνης, ξεκίνησε ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού ανέλυσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.

«Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ήδη η συζήτηση και με την υπουργό και με την ΓΣΕΕ. Όπως ξέρετε, έχει ξεκινήσει ήδη η υπουργός έναν κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, με επίκεντρο προφανώς το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον κατώτατο μισθό. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν είναι ο πληθωρισμός και η αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Είναι οι δύο βασικοί παράγοντες, είναι ο βασικός οδικός χάρτης μέσα από τον οποίο – εναρμονιζόμενοι και με τον κοινοτικό κανονισμό – θα προχωράμε στην διαμόρφωση του κατώτατου μισθού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης, υπογραμμίζοντας ότι ομοιάζει με το «γαλλικό σύστημα».

Με το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, όπως είπε, «θα ενισχύονται και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η αύξηση του ποσού των εργαζομένων που θα καλύπτεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, το έχει πει η υπουργός, το έχει πει η κυβέρνηση, το έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων προφανώς», ενώ συμπλήρωσε πως «σε όλα αυτά βασικός παράγοντας θα είναι η παραγωγικότητα της οικονομίας, πώς αυξάνεται η παραγωγικότητα γενικά της χώρας, πώς αυξάνονται οι επενδύσεις, πώς μεγαλώνει το ΑΕΠ, πόσο μειώνεται το χρέος».

Τόνισε δε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι «ο κατώτατος μισθός να φτάσει μέχρι το 2027 τα 950 ευρώ, αλλά βεβαίως και ο μέσος μισθός να αγγίξει τα 1.500 ευρώ. Είναι βέβαια κάτι εφικτό, αν δούμε και τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία».