Skip to main content

Πώς θα φορολογούνται τα φιλοδωρήματα – Πώς θα προστατεύονται οι εργαζόμενοι

Αφορολόγητο έως 300 ευρώ και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές

Για μία καλά ζυγισμένη ρύθμιση που έχει ως στόχο τη διαφάνεια στη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων και την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών από εργοδότες έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. 

Η επίμαχη διάταξη προβλέπει για πρώτη φορά αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι (ενδεικτικά σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ) με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024.

Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις).

Το ύψος των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη ως το πλέον δίκαιο, όπως επισημάνθηκε, καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.

Ποινή στους εργοδότες

Εισάγεται και μία διάταξη, που προστατεύει τους εργαζομένους στις περιπτώσεις που ορισμένοι εργοδότες θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση δηλώνοντας ως φιλοδώρημα μέρος του μισθού.

Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε εάν έχει υπολογίσει το πολιτικό κόστος της απόφασης και εάν μετά το μέτωπο με τους ταξιτζήδες θέλει να ανοίξει και ένα νέο με τους σερβιτόρους.

« Εσείς θα αποτιμήσετε το έργο της κυβέρνησης και βεβαίως οι πολίτες. Υπήρχε ένας μεγάλος κίνδυνος για τους εργαζομένους να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ για τα tips. Το αντιμετωπίζουμε με δύο τρόπους: θεσπίζοντας ένα αφορολόγητο όριο και πλήρες αφορολόγητο για τις ασφαλιστικές εισφορές», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.