Τη νέα δομή της ΑΑΔΕ και τις αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τα αποκαλυπτήρια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
«Η ΑΑΔΕ είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν πρόβλημα, αλλά ας θυμηθούμε ποια ήταν η εικόνα 8 χρόνια πριν και ας δούμε ποια είναι τώρα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης αποδίδοντας τα εύσημα στον διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή για την πρόοδο που έχει γίνει.
Οι 4 κύριες αλλαγές
Οι βασικές αλλαγές στη δομή τις ανεξάρτητης Αρχής είναι οι ακόλουθες:
- Ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Διοικητή και το Συμβούλιο Διοίκησης. Το Συμβούλιο δεν θα ασχολείται με θέματα καθημερινής λειτουργίας. Από την άλλη αποκτά έναν περισσότερο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων για την αξιολόγηση του έργου. Θα υπάρχει μία διαφορετική ισορροπία.
- Προβλέπεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση της θητείας του Διοικητή με κρίση φυσικά από το Συμβούλιο Διοίκησης.
- Θα δίνεται η δυνατότητα για πρόσληψη ορισμένων γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει γίνει στον ΕΦΚΑ. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης αυτό δεν αφορά τις αμιγώς φορολογικού και τελωνειακού χαρακτήρα υπηρεσίες. Ένα παράδειγμα θα ήταν να προσληφθεί κάποιος από τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει τη διεύθυνση για την επικοινωνία της ΑΑΔΕ.
- Εισάγονται, όπως συμβαίνει σε ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, θέσεις υποδιοικητών.
Θα υπάρχουν, ειδικότερα, τρεις υποδιοικητές:
α) για την οργάνωση των λειτουργιών (COO)
β) για τις νομικές υπηρεσίες. Θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ερμηνεία των νόμων και την έκδοση εγκυκλίων
γ) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι μία σύγχρονη, που θα τρέχει με μεγαλύτερες ταχύτητες.