Skip to main content

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Τι ισχύει για φιλοδωρήματα, τέλος επιτηδεύματος

Φωτ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Όλες οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδημάτων, ακινήτων και παροχών και η νέα δομή διοίκησης της Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Αλλάζουν όλα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, ενώ προωθούνται σημαντικές αλλαγές και στη διοικητική δομή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Έκπτωση που φτάνει έως και 4% θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει έγκαιρα τη φορολογική τους δήλωση. Όπως ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα διαρκεί από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου ενώ θα προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα στους φορείς του Δημοσίου που δεν υποβάλουν εγκαίρως τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση τους.

Με τις περισσότερες ρυθμίσεις να είναι γνωστές εδώ και καιρό, μεγάλη έμφαση δόθηκε τόσο κατά την παρουσίαση από τον υπουργό όσο και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο ζήτημα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων.

Η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων

«Υπήρχε ένας μεγάλος κίνδυνος για τους εργαζομένους να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ για τα tips. Το αντιμετωπίζουμε με δύο τρόπους: θεσπίζοντας ένα αφορολόγητο όριο και πλήρες αφορολόγητο για τις ασφαλιστικές εισφορές», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης και έκανε λόγο για μία καλά «ζυγισμένη» ρύθμιση.

Η επίμαχη διάταξη προβλέπει για πρώτη φορά αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι (ενδεικτικά σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ) με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024.

Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις). Το ύψος των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη ως το πλέον δίκαιο καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.

Εισάγεται μια αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα: Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

→3o Oικονομικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής: Εγγραφείτε εδώ δωρεάν για να το παρακολουθήσετε από κοντά. 

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Μετά την μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η Κυβέρνηση προχωρά πλέον στην κατάργηση του για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Η κατάργηση αφορά και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματος τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά.

15-10-2024_ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ-ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι αλλαγές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Σαφείς προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις, εκπτώσεις στους συνεπείς και ποινές στους κρατικούς λειτουργούς σε περίπτωση αμέλειας, προβλέπει το νομοσχέδιο.

Οι προθεσμίες είναι:

  • από 15 Μαρτίου έως και 15 Ιουλίου τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση, ως εξής:

α) 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

β) 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

8 δόσεις

Επιπλέον, μονιμοποιείται η καταβολή του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η 1η εκ των οποίων καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου.

Παράλληλα εισάγεται για πρώτη φορά μια σημαντική καινοτομία. Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο

Συγκεκριμένα, συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. Μέσω του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (όπως πχ οι αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φόροι που παρακρατήθηκαν κλπ). Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Το πρόστιμο

Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Τέλος, σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η νέα δομή της ΑΑΔΕ

«Η ΑΑΔΕ είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν πρόβλημα, αλλά ας θυμηθούμε ποια ήταν η εικόνα 8 χρόνια πριν και ας δούμε ποια είναι τώρα», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης αποδίδοντας τα εύσημα στον διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή για την πρόοδο που έχει γίνει.

Οι αλλαγές στη δομή της είναι οι ακόλουθες:

  • Ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Διοικητή και το Συμβούλιο Διοίκησης. Το Συμβούλιο δεν θα ασχολείται με θέματα καθημερινής λειτουργίας. Από την άλλη αποκτά έναν περισσότερο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων για την αξιολόγηση του έργου. Θα υπάρχει μία διαφορετική ισορροπία.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση της θητείας του Διοικητή με κρίση φυσικά από το Συμβούλιο Διοίκησης.
  • Δυνατότητα για πρόσληψη ορισμένων γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει γίνει στον ΕΦΚΑ. Δεν μιλάμε για τις αμιγώς φορολογικού και τελωνειακού χαρακτήρα υπηρεσίες. Πχ θα μπορούσε κάποιος από τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει τη διεύθυνση για την επικοινωνία της ΑΑΔΕ
  •   Εισάγονται, όπως συμβαίνει σε ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, θέσεις υποδιοικητών. Θα υπάρχουν τρεις υποδιοικητές:
    α) για την οργάνωση των λειτουργιών (COO)
    β) για τις νομικές υπηρεσίες. Θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ερμηνεία των νόμων και την έκδοση εγκυκλίων
    γ) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ. Θέλουμε μία ΑΑΔΕ σύγχρονη, που θα τρέχει με μεγαλύτερες ταχύτητες

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης η κυβέρνηση εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Γιώργου Πιτσιλή, αλλά εναπόκειται στο Συμβούλιο Διοίκησης να κάνει τη δική του κρίση.