Ένα σπριντ 10 εβδομάδων έως ότου κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων θέλει να κάνει το Μαξίμου, επιδιώκοντας να ψηφιστούν μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων. Με πρόσφατο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – όπου οι πολίτες έστειλαν μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων – από την κυβέρνηση ρίχνουν το βάρος σε μόνιμα μέτρα στήριξης αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας.
Τα «φώτα» θα στραφούν τον Δεκέμβριο στην πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο προϋπολογισμός του 2025 «κάνει «καλό στην τσέπη μας» διότι περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων, νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος, κάνει πιο ισχυρή και ανθεκτική την οικονομία μας, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό που άφησε στη χώρα μας η κρίση».
Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μία θετική ατζέντα και σε μέτρα, όπως η αύξηση των συντάξεων (κοντά στο 2,5%), η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (θα δοθεί στο τέλος του έτους), η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.α.
Το βάρος σε αυτή την συγκυρία πέφτει στην υλοποίηση όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να περάσει από την Βουλή ένα νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, που θα περιλαμβάνει κυρίως φορολογικές ρυθμίσεις.
Επίσης θα ψηφιστούν ασφαλιστικές διατάξεις (όπως για παράδειγμα ο «κόφτης» στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) αλλά και νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τις αλλαγές στα επιδόματα.
Κοινωνικό πρόσημο και πειθαρχία
Από το Μαξίμου μιλούν για έναν «προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο», που είναι παράλληλα «δημοσιονομικά υπεύθυνος», εναρμονισμένος με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης όπως αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο που κατατέθηκε στην ΕΕ. Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση είναι πως δεν πρόκειται να τεθεί εν κινδύνω η δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ επανειλημμένα έχει ασκηθεί κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευση πως καταθέτουν ακοστολόγητες προτάσεις.
Παράλληλα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εστιάζουν σε θέματα, που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, δίνοντας μεταξύ άλλων έμφαση στο δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα στη Βουλή έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων.
Ο προσωπικός γιατρός
Με βάση τον σχεδιασμό το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο « Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις».
Όπως υπογράμμισε στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας «είναι για εμάς προτεραιότητα» και επεσήμανε «χωρίς να κρύψουμε ποτέ τα πολλά προβλήματα που το ταλανίζουν και στα οποία εγκύψαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, πιστεύω ότι το ΕΣΥ αλλάζει. Η συνολική ανάταξη του γίνεται με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο τετραετίας με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και στις υποδομές, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και ιδιωτικές χορηγίες».
Η δεξαμενή των αναποφάσιστων
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών, από το «γαλάζιο» στρατόπεδο κοιτάνε προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει πως «το βλέμμα μας δεν κοιτά ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, κοιτάει μόνο μπροστά», στέλνοντας μήνυμα πως θα συνεχιστεί η ίδια πορεία.
Στη Νέα Δημοκρατία παρατηρούν τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά και τα οποία στις δημοσκοπήσεις κινούνται σε ποσοστά απο 15% έως 20% και επιχειρείται η σύσφιξη των σχέσεων με ένα παραδοσιακό «γαλάζιο» ακροατήριο. Ωστόσο παράλληλα στόχος είναι να μην χαθεί το κεντρώο κοινό, που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική νίκη το 2023.
«Όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες τους» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα έκανε αναφορές στον Κωσταντίνο Καραμανλή επισημαίνοντας πως «συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες» και υπογραμμίζοντας «αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι, πιστεύω, η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, μια παράταξη κλειστή, μια παράταξη συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή». Προσέθεσε πως «οι παρωπίδες μπορεί να μετατρέπονται και σε αλυσίδες. Η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουν τα «παράθυρα» της σκέψης, τότε μπορούμε να ανοίξουμε και τις πόρτες σε νέους συμμάχους».
Από την κυβέρνηση έχουν κλείσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα σχέδιο 1000 ημερών, με έμφαση να δίνεται σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της τετραετίας να ανοίξει η συζήτηση για θέματα όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση και στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.