Skip to main content

Το κόλπο της ΑΑΔΕ για να μην παραγράφονται οι υποθέσεις

Ραβασάκια της τελευταίας στιγμής - Οι επιλογές των φορολογουμένων

Ηλεκτρονικά μηνύματα σε χιλιάδες φορολογούμενους για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων, πρωτίστως για το 2018, στέλνει το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ, προκειμένου να μην παραγραφούν τέλος του έτους οι υποθέσεις τους.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω κλήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως σε υποθέσεις που σχετίζονται με την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, τα οποία ερευνάται αν είναι εικονικά, αποστέλλονται καθώς απομένουν περίπου 50 ημέρες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου οπότε και η ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κοινοποίηση των προσωρινών πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Η εν λόγω προθεσμία ισχύει καθώς, βάσει νομοθεσίας, οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησης της πράξης αυτής, για να απαντήσουν στα ευρήματα των ελεγκτών και να τεκμηριώσει τυχόν σφάλματα εξαιτίας των οποίων τα προς καταβολή ποσά μπορεί να έχουν υπολογιστεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα.

Το έξτρα πλεονέκτημα

Με την αποστολή όμως των εν λόγω mail η ΑΑΔΕ αποκτά ένα ακόμη πλεονέκτημα, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν υποβληθεί τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της παραγραφής, η παραγραφή παρατείνεται για έναν επιπλέον χρόνο, έστω κι αν η παράταση ισχύει μόνο για το ζήτημα που αφορά η τροποποιητική δήλωση.

Έτσι, με την κίνηση αυτή, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ουσιαστικά μπορεί να «μπλοκάρει» εκκρεμείς υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους και να μεταθέσει το χρόνο παραγραφής για το τέλος τους 2025.

Επισημαίνεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2024 λήγουν οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την οριστική επιβολή φόρων και προστίμων όχι μόνο σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ του έτους 2018 αλλά και στις ακόλουθες φορολογικές υποθέσεις:

α) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2015, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2021.

Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31- 12-2021 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2016 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση) παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31-12-2024, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος (στο πέμπτο έτος) της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.

β) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2013, για τις οποίες, μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η-12-2019, περιήλθαν σε γνώση των φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» από την εξέταση των οποίων διαπιστώθηκε ότι η φορολογητέα ύλη ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που δηλώθηκε και ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις ήταν ανακριβείς.

γ) Υποθέσεις ΦΠΑ που αφορούν τη χρήση του έτους 2013 στις οποίες διενεργήθηκε αρχικός φορολογικός έλεγχος εντός της κανονικής πενταετούς προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή μέχρι 31-12-2019, αλλά, μετά την ημερομηνία αυτή, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» από την εξέταση των οποίων διαπιστώθηκε ότι η φορολογητέα ύλη ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που δηλώθηκε και ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις ήταν ανακριβείς.

Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες (το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι ΔΟΥ) επικεντρώνουν τους ελέγχους τους και στις παραπάνω υποθέσεις προκειμένου να κοινοποιήσουν εγκαίρως, τις πράξεις οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου ώστε το δημόσιο να μη χάσει το δικαίωμα βεβαίωσης και είσπραξης ποσών σημαντικού ύψους.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι ο χρόνος παραγραφής κάθε υπόθεσης, είναι ανάλογος της κατηγορίας φόρου που αφορά (εισόδημα, ΦΠΑ, ακίνητα κ.λπ.) αν υπάρχει φοροδιαφυγή ή αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση.

Τι ελέγχεται

Με βάση εξάλλου τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

  • τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  • διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως  ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
  • την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  • κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

Οι φορολογούμενοι που είναι αποδέκτες των «πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» έχουν τις ακόλουθες δύο εναλλακτικές επιλογές:

α) είτε να πληρώσουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των «πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού», τα αναγραφόμενα σ’ αυτές ποσά,

β) είτε να υποβάλουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2018, προκειμένου με βάση τις δηλώσεις αυτές να εκδοθούν κανονικά εκκαθαριστικά (πράξεις διοικητικού προσδιορισμού) φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 στα οποία τα ποσά που θα βεβαιωθούν σε βάρος τους θα είναι προσαυξημένα με τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε κάθε περίπτωση η αποδοχή των αποτελεσμάτων του ελέγχου μπορεί να μειώσει τα πρόστιμα κατά 50%, αλλά παρατείνει τον έλεγχο για τουλάχιστον ένα έτος.