Skip to main content

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Τι είπαν ενώπιον του ΣτΕ υποστηρικτές και πολέμιοι

Intime News/ ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΚΛΩΡΗΣ

Σαφή και ουσιαστικά υπομνήματα εντός Οκρωβρίου ζήτησε από τις δύο πλευρές ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου το δικαστήριο να λάβει την απόφασή του.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η υπόθεση περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που δίνουν δυνατότητες αύξησης του ύψους και του όγκου των κτιρίων υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Παρεμβάσεις έκαναν 13 δικηγόροι που εκπροσωπούν κατασκευαστικές εταιρίες και το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) από τη μια πλευρά και από την άλλη την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και τον Δήμο Αλίμου που πρωτοστατεί ενάντια στις επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ.

Στο τέλος της διαδικασίας ο πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος, ζήτησε από τις δύο πλευρές να υποβάλλουν σαφή και ουσιαστικά υπομνήματα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (έως 21 Οκτωβρίου και έως 24 του ίδιου μήνα να διαβαστούν από τους διαδίκους και να αντικρουστούν) προκειμένου το δικαστήριο να λάβει την απόφαση του.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την υπεράσπιση της συνταγματικότητας των διατάξεων του ΝΟΚ έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Θεόδωρος Στριλάκος και Κωνσταντίνα Χριστοπούλου.
Ο κ. Στριλάκος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι διατάξεις του ΝΟΚ έχουν γενική εφαρμογή ως τεχνικός κανονισμός. Δεν εμπεριέχουν πολεοδομικό σχεδιασμό. Αποτελούν σημειακές διατάξεις σε επίπεδο κτιρίου και οικοπέδου και έχουν σαφέστατο περιβαλλοντικό χαρακτήρα».

Κατέληξε, απευθυνόμενος στους δικαστές, ως εξής: «Δώστε τους μια ευκαιρία και εξαντλείστε την αυστηρότητα σας στα κριτήρια με βάση τα οποία θα εγκρίνονται οι άδειες δόμησης, δηλαδή στον έλεγχο των προϋποθέσεων».

Παρέστη και μίλησε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, καθώς οι τέσσερις οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν προσβληθεί και έφεραν τη υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο βρίσκονται στην περιοχή του. Όπως είπε τα περισσότερα μπόνους στη δόμηση και η συνδυαστική εφαρμογή τους θεσπίστηκαν το 2019. Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη προκαλούν «βίαιη επιδείνωση» των συνθηκών στις πόλεις, μεταξύ άλλων, αυξάνοντας το πληθυσμό τους χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές. «Οι διατάξεις είναι χαριστικές υπέρ των κατασκευαστών. Δε καταπολεμάται η κλιματική αλλαγή, κτίζοντας περισσότερα τετραγωνικά μέτρα» ανέφερε επίσης ο δήμαρχος Αλίμου.

Ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος, ειδικός σε πολεοδομικά θέματα από την πλευρά των κατασκευαστών, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι πόλεις ασφυκτιούν, ο ΝΟΚ δεν έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και τώρα προστίθεται και η κλιματική κρίση. Παράλληλα υπάρχει έντονο στεγαστικό πρόβλημα. Η υπόθεσή μας έχει περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Οι σύγχρονες ενεργειακά κατοικίες γίνονται απρόσιτες για τον πολίτη. Ο κτιριακός κανονισμός λειτουργεί παράλληλα. Ο ΝΟΚ δίνει σύγχρονες λύσεις και δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Αν ακυρώσουμε το ΝΟΚ δεν πετυχαίνουμε απολύτως τίποτα. Θα εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε με αποσπασματικές και τυχαίες παρεμβάσεις σε βάρος του οικιστικού περιβάλλοντος».

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ, Σπύρος Βλαχόπουλος, τόνισε ότι το ζητούμενο σήμερα στην Ευρώπη είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και πρόσθεσε ότι υπάρχουν παρόμοιες με το ΝΟΚ ρυθμίσεις και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο νομικός Δημήτρης Μέλισσας αγόρευσε για λογαριασμό της ΚΕΔΕ. «Δικάζουμε την πιο σοβαρή πολεοδομική υπόθεση των τελευταίων ετών» είπε και συμπλήρωσε: «Επέρχεται γενικευμένη επιβάρυνση. Στην Κηφισιά τον τελευταίο ένα χρόνο κόπηκαν 1.000 δέντρα. Η αύξηση του συντελεστή δόμησης είναι μπόνους με αμφίβολη αξία για τον ιδιοκτήτη».
Η νομικός Γλυκερία Σιούτη επίσης για λογαριασμό της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε το ΝΟΚ «οριζόντια διάταξη που νοθεύει τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τον υφιστάμενο και τον σχεδιαζόμενο».

Οι κατά του ΝΟΚ συνήγοροι αναρωτήθηκαν επίσης γιατί εξαιρούνται από το νέο ΝΟΚ περιοχές όπως η Φιλοθέη και το Ψυχικό.
Από την πλευρά των δικαστών οι βασικότερες ερωτήσεις που τέθηκαν προκειμένου να απαντηθούν με τα υπομνήματα των διαδίκων ήταν: Ποιες αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης εξυπηρετεί η αύξηση της δόμησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές; Όταν σε μια γειτονιά με διώροφα τώρα χτίζονται 4ώροφα δεν ανατρέπεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός; Η εφαρμογή του ΝΟΚ έλυσε το στεγαστικό πρόβλημα;