Skip to main content

Το μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ, τα περασμένα μεγαλεία, η νίκη του Κοντόπουλου και το +1 δισ. στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ό,τι συμβαίνει παρασκηνιακά

Ποια σύσκεψη των υποψηφίων προέδρων; Αυτή ακυρώθηκε πριν καλά καλά ανακοινωθεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα όχι μόνο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ούτε καν αν θα υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα μπορεί να κρατήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν ο Στέφανος Κασσελάκης διαγραφεί ή και απλά μπλοκαριστεί από υποψήφιος, 6-7 βουλευτές θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την ομάδα του κόμματος, κάνοντας ένα δώρο στο ΠΑΣΟΚ. Απλά μαθηματικά. Σωστά; Μπορεί και όχι. Γιατί ενώ κάποιοι αναμφίβολα θα φύγουν, θα μπορούσαν και κάποιοι να… επιστρέψουν. Οι 11 που έφυγαν  για να σχηματίσουν τη Νέα Αριστερά, είχαν φύγει λόγω Κασσελάκη. Αν ο τελευταίος εκδιωχθεί ως ξένο σώμα, τι τους κρατά μακριά;

Ο τύπος και η ουσία των μισθών

Μέχρι και μαθηματικό τύπο ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Εργασίας για να καθορίζει από το 2028 και μετά τον κατώτατο μισθό. Αλλά για να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στους Κοινωνικούς Εταίρους, ούτε συζήτηση. Μπορεί η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να επιδιώκει την αναθέρμανση του διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, αλλά μέχρι ενός σημείου. Η επιλογή που έγινε προ 15αετίας, δεν αλλάζει: Τον τελευταίο λόγο για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, θα συνεχίσει να τον έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση.

Μπορεί να θεσμοθετηθούν πιο επιστημονικά κριτήρια για την επιλογή του τελικού ποσού, που θα αποτελεί τη βάση για τις αποδοχές των εργαζομένων. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η πρόθεση για να «ξαναμπούν στο παιχνίδι και να πάρουν τα ηνία» τα Συνδικάτα, ώστε να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό. Περασμένα μεγαλεία…

Η αναβάθμιση της Αθήνας

Καθόλου περασμένα τα μεγαλεία για τη χρηματιστηριακή αγορά. Την πρώτη σημαντική «νίκη» πανηγυρίζει εδώ και λίγες ώρες ο Γιάννος Κοντόπουλος της ΕΧΑΕ, ο οποίος είδε τον οίκο FTSE να τοποθετεί το Χρηματιστήριο σε λίστα – παρακολούθησης (watch-list) για πιθανή αναβάθμιση στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών σε βάθος 12 έως 18 μηνών. Πρόκειται για τον δεύτερο οίκο, ο οποίος προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση, καθώς τον Αύγουστο του 2023 είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση του S&P.

Από την άλλη πλευρά, οι MSCI και Stoxx επιμένουν να μην κάνουν το «ενδιάμεσο βήμα» για το upgrade της Αθήνας. Ας σημειωθεί ότι το Χ.Α. είναι το μοναδικό χρηματιστήριο της Ευρωζώνης, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων αγορών. Ο Γιάννος Κοντόπουλος ευελπιστεί ότι αυτό θα αλλάξει κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη διετία, αν και αναμφίβολα πρόκειται για μια διαδικασία αρκετά δύσκολη, περίπλοκη και χρονοβόρα.

Επιπλέον 1 δισ. στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Και από τις αναβαθμισμένες προοπτικές του χρηματιστηρίου, να πάμε στις προοπτικές για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία αποτελεί τον «βασιλιά» τόσο των Κατασκευών όσο και των Παραχωρήσεων. Οι αναλυτές τις «βλέπουν» άκρως ευνοϊκές, ιδίως μετά την είσοδο της Μαριάννας Λάτση στο μετοχολόγιο της Αττικής Οδού. Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ.

Ανάλυση της Axia, ωστόσο, τοποθετεί τη δίκαιη αποτίμηση σε επίπεδα κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερα, δηλαδή στα 2,8 δισ. ευρώ (27,4 ευρώ/μετοχή). Σίγουρα, ένα spin off είτε της Αττικής Οδού είτε ολόκληρου του κλάδου των Παραχωρήσεων μπορεί να συμβάλει στην αποκρυστάλλωση αυτών των κρυμμένων αξιών. Μην ξεχνάμε, δε, ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λίαν συντόμως θα ολοκληρώσει και το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, εισπράττονταςαντίτιμο 850 εκατ. ευρώ.

Επένδυση 50 εκατ. ευρώ στην Κύπρο

Σημαντική μέρα σήμερα για την Ελληνικά Γαλακτοκομεία καθώς το απόγευμα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων (μεταξύ των οποίων και χαλουμιού) στην περιοχή Τσερίου, στην Λευκωσία.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 40- 50 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η οικογένεια Σαράντη, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Κύπρο. Να υπενθυμιστεί ότι το 2022 εξαγόρασε το 49% της εταιρείας Κουρούσιης, η οποία διατηρεί ένα άρτιο δίκτυο διανομής τυροκομικών προϊόντων στο νησί. Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικό γαλακτοκομικό όμιλο με δυναμική πωλήσεων το 2023 στα 598,5 εκατ. ευρώ.