Skip to main content

Γ. Στουρνάρας: «Ναι» σε 2 μειώσεις επιτοκίων εντός 2024

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2025

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων φέτος κατά 25 μονάδες βάσης τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, ενώ σημείωσε ότι αναμένει περαιτέρω χαλάρωση το 2025 καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί.

«Ακόμα κι αν έχουμε μια μείωση 25 μονάδων βάσης τώρα και μια άλλη τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουμε μόλις στο 3% — παραμένοντας σε πολύ περιοριστικά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times, αναφερόμενος στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

«Ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού από τις εκτιμήσεις»

Επεσήμανε, δε, ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου του 2% στο πρώτο τρίμηνο του 2025, ενισχύοντας την υπόθεση για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, σημειώνουν οι FT.

Ο διοικητής της ΤτΕ πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχε κάνει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

«Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία προς τον στόχο του 2%, γιατί να μην μειώνεται σε κάθε συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ;» διερωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας στους FT.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, λίγα είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν τελείως αντίθετη άποψη για τις προσεχείς κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Όλοι έχουμε στη διάθεσή μας τα ίδια στοιχεία, και αυτά δείχνουν ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του στόχου 2% [για τον πληθωρισμό] στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα», ανέφερε προσθέτοντας ότι «αν δεν δράσουμε, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε πλήγμα στην οικονομία και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο».

Αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο «παλαιό πρόβλημα» του πολύ χαμηλού πληθωρισμού. «Κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε σήμα για μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ στις 17 Οκτωβρίου.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων δύο φορές φέτος. ξεκίνησε τη χαλάρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της τον Ιούνιο και προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Οι κίνδυνοι στη Μ. Ανατολή δίνουν «θάρρος» στα «γεράκια» της ΕΚΤ για φρένο στη μείωση των επιτοκίων