Skip to main content

Γ. Παναγόπουλος: Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασία, για τον κατώτατο μισθό

ΓΣΕΕ

Αύξηση του κατώτατου μισθού, στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης η πρόταση της ΓΣΕΕ

«Η καλύτερη και πιο δημοκρατική διαδικασία για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού είναι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι η Συνομοσπονδία θα συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς.

Εκφράζοντας την άποψη της ΓΣΕΕ για τον τρόπο αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο κ. Παναγόπουλος επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας για επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σημειώνει ότι η πρόταση της ΓΣΕΕ είναι αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης.

Να καλύπτουν το 80% των εργαζομένων

Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος υπογραμμίζει ότι στόχος πρέπει να είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να καλύπτουν το 80% του συνόλου των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση της ΓΣΕΕ, όπως την έχει διατυπώσει, είναι η επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης και, τελικά, τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα έχει ως αποτέλεσμα θετικές επιδράσεις στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία».