Ο προϋπολογισμός υπηρετεί τον στόχο της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα Τρίτη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη.
«Ζούμε σε πολύ ταραγμένους καιρούς, σε μια δύσκολη γειτονιά, με δύο πολέμους βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας και με πολλές προκλήσεις και κρίσεις. Παρά τις τεράστιες εξωγενείς κρίσεις, έχουμε πετύχει κάποια πολύ συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από την ευρωπαϊκή οικονομία.
Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός «προβλέπει σχεδόν διπλάσια αύξηση του ΑΕΠ το 2025 σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη» και «βελτιώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών», ενώ πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε πως η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ροκανίζουν τα εισοδήματα των πολιτών».
«Διπλάσια αύξηση εισοδημάτων από τον πληθωρισμό»
«Με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, θα έχουμε μία σχεδόν διπλάσια αύξηση των εισοδημάτων (4,5-5%) την επόμενη χρονιά σε σύγκριση με την εκτίμηση για τον πληθωρισμό (2-2,5%)» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.
Είπε επιπλέον ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει υπερδιπλάσιο μέγεθος δημοσίων επενδύσεων μέσω όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων. «Οι επενδύσεις είναι καταλυτικός παράγοντας για να έχουμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, καλύτερα εισοδήματα» τόνισε και πρόσθεσε: «Υπερδιπλασιάζουμε τις δημόσιες επενδύσεις και θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για να συμβάλουμε και σε περαιτέρω μόχλευση των ιδιωτικών επενδύσεων».
Ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις της τάξης των 27 δισ. ευρώ. Είπε επίσης ότι έχει αυξηθεί το μερίδιο της βιομηχανίας και της μεταποίησης κατά δύο μονάδες και πρόσθεσε ότι διαρκώς βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα και οι επενδύσεις.
Για το εμπορικό έλλειμμα, ανέφερε ότι μειώνεται. Όπως τόνισε, «το εμπορικό έλλειμμα μειώνεται. Το 2025 οι εξαγωγές θα αυξάνονται με ρυθμό ταχύτερο από τις εισαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα θα βρεθεί στη ζώνη του 5%, ενώ στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης ήταν κοντά στο 10%. Είναι ένα πρόβλημα, είναι μια σοβαρή απειλή για την ελληνική οικονομία, που όμως αντιμετωπίζεται γιατί έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών στην ευρωπαϊκή οικονομία».
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι στόχος είναι η οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά, με βιώσιμο και συμπεριληπτικό τρόπο, προκειμένου να μοιράζεται το μέρισμα δίκαια και να μειώνονται οι ανισότητες. «Η Eurostat διαπιστώνει ότι ο δείκτης φτώχειας και ο δείκτης ανισοτήτων στη χώρα τα τελευταία χρόνια σημειώνουν μία μείωση. Υπάρχουν προφανώς ανισότητες, αλλά θυμίζω ότι έχουμε για δύο συνεχόμενες χρονιές αυξήσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στον μέσο μισθό, βλέπουμε επίσης μισό εκατ. πρόσθετες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια» ανέφερε.
Αναφέρθηκε επίσης στις περιφερειακές ανισότητες και στάθηκε στο σχέδιο που παρουσιάστηκε για τον Έβρο. «Πρέπει η ανάπτυξη να απλωθεί παντού σε όλη τη χώρα και κάθε πολίτης να αισθάνεται ότι συμμετέχει σε αυτήν την άνοδο της οικονομίας» επεσήμανε.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κρατήσουμε σε λογικά επίπεδα τις τιμές ενέργειας»
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας ενεργειακής κρίσης, απάντησε ότι «προφανώς μας απασχολεί, το παρακολουθούμε. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε άμεσα, ωστόσο συμμετέχουμε στις προσπάθειες για να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, να θυμίσουμε ότι διαχειριστήκαμε μια αντίστοιχη ενεργειακή κρίση με παρεμβάσεις που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Είμαστε σε επαγρύπνηση και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, όπως αποδείξαμε και στο παρελθόν, για να κρατήσουμε σε λογικά επίπεδα τις τιμές αν ανεβούν» συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην αγορά ακινήτων. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα και ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει μια δέσμη 15 μέτρων για το στεγαστικό ζήτημα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ρήγμα στη Ν.Δ., ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι είναι η πιο ανθεκτική παράταξη της μεταπολίτευσης. Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να κρίνει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. «Κρίση αντιπροσώπευσης και περιεχομένου βλέπουμε στην αντιπολίτευση, δεν βλέπουμε στη Ν.Δ.» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. είναι αρραγής.