Skip to main content

Ιχθυοκαλλιέργεια: Οι δυσκολίες και οι ευκαιρίες στην Ελλάδα

Ο Ιωάννης Χεκίμογλου, γ.γ. της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιεργειών, μιλάει στο κανάλι της «Ν»

Στις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιεργειών, Ιωάννης Χεκίμογλου, μιλώντας στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV, με τη Μαρία Σμιλίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Χεκίμογλου, «πέρσι η Ε.Ε μέσω του Ταμείου Αλιείας, έδωσε ενισχύσεις στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας εκτιμώντας ότι το κόστος εκτινάχτηκε μόνο τη τελευταία χρονιά κατά 35%. Την τελευταία τριετία και τετραετία έχουμε ξεπεράσει σχεδόν το 50% στην αύξηση του κόστους παραγωγής», ανέφερε.

Στα καλά νέα όμως, το 2023 η Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Συγκεκριμένα, τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα πρωτοπορεί στην Ε.Ε και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σε τσιπούρα και λαυράκι σε όλη την Ευρώπη, και δεύτερος μεγαλύτερος στη Μεσόγειο μετά την Τουρκία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας. Και φέτος, τόνισε, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα ήταν πάλι πρώτη σε παραγωγή και σε εξαγωγές σε όλη την Ε.Ε και σε τρίτες χώρες.

Όπως τόνισε, υπάρχουν άνισοι όροι ανταγωνισμού, καθώς η Τουρκία απολαμβάνει ένα ιδιόμορφο καθεστώς (επειδή βρίσκεται εκτός Ε.Ε.), όπου δεν υπάρχει έλεγχος ως προς το παραγόμενο προϊόν.

Ένα δεύτερο ζήτημα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε, είναι η «ελληνοποίηση» τουρκικών προϊόντων, «τα οποία έρχονται ως πρώτη χώρα εισαγωγής στην Ελλάδα και μέσω εταιρειών με ελληνικά ΑΦΜ διοχετεύονται στην Ευρώπη ως προϊόντα Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τα προβλήματα στον κλάδο, ο κ. Χεκίμογλου ανέφερε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, καθώς χρωστάει στις τράπεζες πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που αναπόφευκτα προκαλεί προβλήματα και σε άλλες εταιρείες του κλάδου.

Όσον αφορά για την πτώση παραγωγής κατά 5%, ο γενικός γραμματέας, ανέφερε το κόστος παραγωγής που συνεχώς αυξάνεται ως το βασικό πρόβλημα. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι κάτι που μπορεί να ομαλοποιηθεί αν μπουν σε μια ομαλή πορεία και οι άλλες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, όσο δεν προχωράει η θεσμοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης, τα προβλήματα στις επενδύσεις και στις επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να υπάρχουν.