Skip to main content

Φορο-αφαίμαξη με φερετζέ, μία «γέννα» 3,6 δισ. και οι κόντρες του Καρέλια

Το βαρύ φορτίο των φόρων

Πώς η μεγέθυνση του ΑΕΠ φουσκώνει και τον λογαριασμό της εφορίας

Όχι ότι είχαμε καμιά αμφιβολία, αλλά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή μας το επιβεβαίωσε. Για ακόμη μία χρονιά θα βάλουμε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.

Το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,47 δις ευρώ, όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική. Πρόκειται για αύξηση 3,7%, ανεβάζοντας το βάρος στα 68,7 δις ευρώ από 66,24 δις ευρώ φέτος. Η αύξηση αναμένεται να προέλθει αφενός από την προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας, όπως αντικατοπτρίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις, αφετέρου δε από τη μείωση της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Aλλά όταν το «κύμα» ακρίβειας εξακολουθεί να «σαρώνει» την αγορά, η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στις τιμές βασικών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και οι τιμές ενέργειας ακολουθούν και πάλι την ανιούσα εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε μεγέθυνση της οικονομίας δεν θα αντικατοπτριστεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το Χ.Α. «γέννησε» 3,6 δισ. ευρώ μέσα στο 2024

Περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί την ίδια ώρα μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη διάρκεια του 2024, με το συγκεκριμένο ποσό, μάλιστα, να αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ έως το τέλος του μήνα, δεδομένου ότι εκκρεμούν οι «σίγουρες» ΑΜΚ σε Attica Bank και Cenergy.

Το εν λόγω ποσό προκύπτει από το άθροισμα των placements, των νέων εισαγωγών, των αυξήσεων κεφαλαίων, αλλά και των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων. Μάλιστα, ενόσω απομένουν σχεδόν τρεις μήνες για την ολοκλήρωση του 12μηνου, οι φετινές αντλήσεις κεφαλαίων ήδη υπερβαίνουν κατά 1 δισ. ευρώ το σύνολο του 2023 (υπολογίζονται σε 2,6 δισ. ευρώ).

Οι κόντρες… φρενάρουν (;) τις αποφάσεις στην Καρέλιας

Μένοντας στα του χρηματιστηρίου, η οικογένεια Καρέλια καλείται άμεσα να λάβει ορισμένες εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις, καθώς ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ για την ελάχιστη μετοχική διασπορά (>15%) θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της εισηγμένης στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Οι βασικοί μέτοχοι, σήμερα, ελέγχουν περισσότερο από το 94,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα προχωρήσουν σε μια γενναία πώληση μετοχών, ώστε το επίμαχο ποσοστό να πέσει κάτω του 85%, είτε θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Κύρια Αγορά της Λεωφόρου Αθηνών. Και σίγουρα οι ενδοοικογενειακές κόντρες (υπάρχουν δύο μπλοκ συμμαχιών στην οικογένεια εκ της Μεσσηνίας) δεν βοηθούν προς τη λήψη μιας άμεσης απόφασης.

Το κλειδί στον…Παύλο Γερουλάνο

Στα της πολιτικής τώρα, τα βλέμματα μένουν στραμμένα στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της μάχης Ανδρουλάκη – Δούκα την Κυριακή. Σήμερα ο Παύλος Γερουλάνος θα συναντηθεί στις 11.30 με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή, ενώ μιάμιση ώρα αργότερα θα δει και τον Χάρη Δούκα επίσης στη Βουλή.

Το βράδυ της Κυριακής δεν θέλησε να εκφράσει στήριξη σε κανέναν από τους δύο, ωστόσο μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται να ανοίξει τα χαρτιά του. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα εντυπωσιακά ποσοστά που εξασφάλισε στην Αττική – μία περιφέρεια στην οποία «πονάει» το ΠΑΣΟΚ – του δίνουν ενισχυμένη φωνή μέσα στο κόμμα.

Αλλαγή συζήτησης

Στη ΝΔ την ίδια ώρα θέλουν να φύγει η συζήτηση από αντάρτες, πρώην πρωθυπουργούς και εσωκομματική γκρίνια και να περάσει σταδιακά στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και για θέματα όπως η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές (κατά τα πρότυπα των ευρωεκλογών).

Σε μια σειρά ψηφοφοριών για την υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων δεν αρκεί όμως η «γαλάζια»  πλειοψηφία αλλά απαιτείται η εξασφάλιση ευρύτερων συναινέσεων.  Η διάθεση σε κάποιους γαλάζιους για αλλαγές στον εκλογικό νόμο έχει ανοίξει.