Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή RUSH HOUR, με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Ερωτηθείς για το πόσο ανησυχεί την κυβέρνηση μια ενδεχόμενη νέα ενεργειακή κρίση λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο κ. Πατέλης απάντησε: « Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα φέρει το μέλλον. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των αγορών και των αγορών ενέργειας και των χρηματιστηρίων είναι στα πλαίσια του αναμενόμενου, θα έλεγα, και δεν υπάρχει κάποια ανησυχία. Από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον».
«Προφανώς παρακολουθούμε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή. Προφανώς παρακολουθούμε και τι γίνεται και στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου έχουμε παρατηρήσει ότι οι χώρες αυτές – όπως και μερικές άλλες στην Ε.Ε. – δεν τηρούν μέχρι στιγμής τους νέους κανόνες και άρα είναι αναγκασμένες να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας και δημοσιονομική προσαρμογής. Βλέπουμε ότι η χώρα μας για πρώτη φορά δανείζεται πιο φθηνά από την Ιταλία – συμβαίνει εδώ και μήνες – και τώρα από την Γαλλία. Άρα, θα έλεγα ότι όλη η παγκόσμια κοινότητα είναι ευάλωτη σε μια περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, εμείς έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε στα δικά μας για να έχουμε μια οικονομία, η οποία θεωρείται αξιόπιστη κι ένα κράτος που είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο και σταθερό», πρόσθεσε.
«Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής»
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης και πέραν από αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2025, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη. Κατατέθηκε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο το οποίο έχει ουσιαστικά μια σταθερότητα, με την έννοια ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού παραμένει σταθερό στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2,5% σε μια περίοδο που προβλέπεται σημαντική ανάπτυξη. Υπάρχουν περιθώρια για κάποιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου, όταν και αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τις στρατηγικές καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».