Skip to main content

Δημήτρης Φραγκάκης στη «Ν»: Η Αττική μπορεί να γίνει κύριος προορισμός για τους ξένους επισκέπτες της

Δελτίο Τύπου

Δυο είναι τα βασικά ζητούμενα που πρέπει να αξιοποιηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος της νέας περιφερειακής αρχής

Η Αττική μπορεί να γίνει κύριος προορισμούς για τους ξένους επισκέπτες της και όχι σταθμός για την μετάβαση τους στους νησιωτικούς κυρίως προορισμούς  της χώρας επισημαίνει σε συνέντευξη του στην “Ν”,  ο νέος  Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αττικής, της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής» ο Δημήτρης Φραγκάκης.

Αφού τονίζει ότι στόχος παραμένει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να γίνει ο πρώτος και καλύτερος τουριστικός προορισμός περιγράφει στην Ναυτεμπορική το όραμα του για την επόμενη μέρα του τουρισμού στην Αθήνα.

Δυο είναι τα βασικά ζητούμενα που πρέπει να αξιοποιηθούν


Για να επιτευχθούν οι στόχοι της νέας Περιφερειακής Αρχής, θα πρέπει,  όπως εξηγεί ο κ. Φραγκάκης,  γίνει γενναία διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος και σε άλλες περιοχές της Αττικής πέρα από το κέντρο της Αθήνας και, δεύτερον, η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας με κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο ώστε οι τοπικές κοινωνίες να είναι ωφελημένες και όχι ζημιωμένες , όπως αναφέρει.
Προς επίρρωση των παραπάνω ο  νέος  Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνει ότι θα πρέπει από την αρχή και  χωρίς προκαταλήψεις, να υπάρξει πρόνοια  πως θα αξιοποιηθεί  το σύνολο των τουριστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Αττική και την ίδια στιγμή πως θα μετατραπούν χώροι ή ολόκληρες περιοχές σε τουριστικούς προορισμούς.

Η συστηματική δουλειά θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα

Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Φραγκάκης, σημείωσε ότι θα εργαστεί με την ομάδα του συστηματικά προκειμένου η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για να πρωταγωνιστήσει στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Μαζί με τις υποδομές και τα έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την Περιφερειακή Αρχή, στόχος  είναι να δοθεί μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην Αττική και στους πολίτες της φροντίζοντας ταυτόχρονα και τους επισκέπτες της.

Διαψεύδονται οι «Κασσάνδρες» που έχουν επιδοθεί σε ρητορική κατά του τουρισμού


Κι επειδή ο κ. Φραγκάκης υπήρξε και γενικός γραμματέας του ΕΟΤ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς επισημαίνοντας ότι διαψεύδονται οι «Κασσάνδρες» που εδώ και πολύ καιρό έχουν επιδοθεί σε μία εσωτερική ρητορική εναντίον της τουριστικής δραστηριότητας. Σε πείσμα όλων των παραπάνω λοιπόν ο τουρισμός μας δείχνει όχι απλά ότι αντέχει αλλά και ότι αναπτύσσεται διαρκώς και έτσι πιστεύω ότι θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια, ανάφερε συγκεκριμένα.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Φραγκάκη στην Ναυτεμπορική

Πώς οραματίζεστε την επόμενη μέρα για τον τουρισμό στην Αθήνα και την Αττική γενικότερα;

Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που την καθιστούν μια περιφέρεια εξαιρετικά ελκυστική τουριστικά. Πέρα από το αστικό κομμάτι της, το οποίο έχει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, η Αττική είναι και μία μικρογραφία της Ελλάδας: έχει να επιδείξει νησιά, παραλίες, φυσικό περιβάλλον αλλά, παράλληλα, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη γαστρονομικές, πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες εμπειρίες πραγματικά μοναδικές.
Κατά συνέπεια δυνατότητες υπάρχουν, τα βασικά ζητούμενα όμως για να τις αξιοποιήσουμε, κατά την άποψή μου, είναι δύο: Πρώτον η γενναία διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος και σε άλλες περιοχές της Αττικής πέρα από το κέντρο της Αθήνας και, δεύτερον, η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας με κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο ώστε οι τοπικές κοινωνίες να είναι ωφελημένες και όχι ζημιωμένες από την τουριστική δραστηριότητα. Αυτό είναι το διπλό στρατηγικό όραμα για την επόμενη μέρα της Περιφέρειας Αττικής που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με την νέα Περιφερειακή Αρχή και τον Νίκο Χαρδαλιά στο τιμόνι της.

Μπορεί η Αττική να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών που θα  ανακαλύψουν τα τοπόσημα της και όχι να είναι η γέφυρα για τα νησιά;

Θέλουμε η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας τα επόμενα χρόνια να καταστεί ο τελικός -και όχι απλά ένας ενδιάμεσος- προορισμός περισσότερων ξένων επισκεπτών. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος του λεκανοπεδίου, την ανάπτυξη και προώθηση νέων ταξιδιωτικών εμπειριών, την βελτίωση των υπηρεσιών και φυσικά των υποδομών μας αλλά και την κατάλληλη προβολή στο εξωτερικό. Προφανώς και τα νησιά της Αθήνας ή το ιστορικό κέντρο της πόλης έχουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να παίξουν στον τουρισμό της Περιφέρειας ως αιχμές του δόρατος. Οφείλουμε όμως να αντιμετωπίσουμε ολιστικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής της Αθήνας γιατί δεν είναι μόνο η Πλάκα και η Ακρόπολη που είναι ελκυστικά τοπόσημα. Πρέπει να σκεφτούμε από την αρχή, χωρίς προκαταλήψεις, πως θα αξιοποιήσουμε το σύνολο των τουριστικών μας πλεονεκτημάτων τα οποία είναι πολλά αλλά και πώς θα μετατρέψουμε και άλλους χώρους ή ολόκληρες περιοχές σε τουριστικούς προορισμούς. Άρα απαντώντας στο ερώτημά σας ναι η Αττική μπορεί να προσελκύσει τουρισμό ως τελικός και όχι ως ενδιάμεσος προορισμός πολλών ημερών.

Ποιες οι προκλήσεις της νέας θέσης σας στην Περιφέρεια Αττικής;

Ανέλαβα Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αττικής, της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής», με στόχο η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να γίνει ο πρώτος και καλύτερος τουριστικός προορισμός. Η εταιρεία  μας είναι σχετικά καινούρια αλλά έχει σημαντικές αρμοδιότητες όσον αφορά την ωρίμανση έργων υποδομής και σε Δήμους του Λεκανοπεδίου, την προώθηση του τουρισμού και την ανάπτυξη του πολιτισμού, τρείς πολύ σημαντικούς τομείς δραστηριότητας.
Ειδικά τώρα, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών στο τουριστικό μοντέλο, θα εργαστούμε συστηματικά προκειμένου η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για να πρωταγωνιστήσει στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Μαζί με τις υποδομές και τα έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την Περιφερειακή Αρχή, στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να δοθεί μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην Αττική και στους πολίτες της φροντίζοντας ταυτόχρονα και τους επισκέπτες μας. Και μία και είναι η πρώτημου συνέντευξη, θα ήθελα και από εδώ να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά για την εμπιστοσύνη του. Δεσμεύομαι να βάλω τα δυνατά μου μαζί με όλη την ομάδα της Περιφέρειας για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Μπορεί η περιφέρεια Αττικής να σας δώσει τα εργαλεία για την επίτευξη   των στόχων σας;

Όπως γνωρίζετε η Αττική είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και το επίκεντρο της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας. Η Περιφερειακή αρχή έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους και έχει όραμα για το παρόν και το μέλλον της περιοχής και των πολιτών της. Αντίστοιχο όραμα έχουμε και για τον τουρισμό και τους επισκέπτες μας. Άλλωστε όποιο έργο γίνεται και είναι θετικό για τους μόνιμους κατοίκους, τους πολίτες μίας περιοχής είναι εξίσου θετικό και για τους τουρίστες μας και για το τουριστικό προϊόν συνολικά.
Σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, τους Δήμους, τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της Αττικής, τα στελέχη της Περιφέρειας αλλά και τους ίδιους τους πολίτες πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο ποιοτικός και βιώσιμος τουρισμός άλλωστε συνδέεται απόλυτα και με τις υποδομές και με τον πολιτισμό που όλα μαζί αποτελούν αρμοδιότητες της Νέας Μητροπολιτκής Αττικής και το ενιαίο αντικείμενο είναι πολύ θετικό πλαίσιο για να φέρει αποτέλεσμα.

Τι κρατάτε ως παρακαταθήκη από την πρότερη θέσης σας, ως γενικός γραμματέας του ΕΟΤ;

Ο ΕΟΤ ήταν για εμένα ένας μεγάλος κύκλος ζωής. Επί μία πενταετία δουλέψαμε πολύ σκληρά και ήρθαμε αντιμέτωποι με μία σειρά από κρίσεις, με μεγαλύτερη την υγειονομική η οποία άλλαξε σχεδόν τα πάντα. Μέσα από τις περιπέτειες που ζήσαμε βγήκαμε πιο δυνατοί. Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό έχει ισχυροποιηθεί ενώ και το ίδιο το τουριστικό προϊόν έχει εξελιχθεί σημαντικά. Σε αυτήν την συλλογική, την εθνική προσπάθεια ο ΕΟΤ άφησε έντονο το αποτύπωμά του. Συνεργαστήκαμε με τον ιδιωτικό τομέα πολύ στενά, τολμήσαμε όποτε χρειάστηκε χωρίς δεύτερες σκέψεις, καινοτομήσαμε κάνοντας τη διαφορά έναντι του ανταγωνισμού.
Προσαρμοστήκαμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και σε αρκετές περιπτώσεις ήμασταν εκείνοι που τα διαμορφώσαμε. Χτίσαμε ισχυρές συμμαχίες στο εξωτερικό και οικοδομήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της χώρας. Όλα αυτά με συστηματική δουλειά και το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Εύχομαι και ελπίζω αυτή η παρακαταθήκη να έχει συνέχεια το επόμενο διάστημα.

Πρόσφατα επισκεφθήκατε τη διεθνή έκθεση τουρισμού στη Γαλλία. Τι μηνύματα λάβατε;

Η Γαλλία είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές για τον τουρισμό μας και φυσικά και για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Γι’ αυτό και η αποστολή μας με επ  ικεφαλής τον Περιφερειάρχη ήρθε σε απευθείας επαφή με τους τουριστικούς παράγοντες της Γαλλίας προκειμένου να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του τουρισμού του λεκανοπεδίου.
Συναντήσαμε τις δύο πιο σημαντικές αεροπορικές εταιρείες που πετάνε στην Αθήνα και κλείσαμε συμφωνίες συνεργασίας, μιλήσαμε με μέσα ενημέρωσης με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων προβολής της Αττικής στο γαλλόφωνο κόσμο αλλά και tour operators και άλλους παράγοντες της γαλλικής αγοράς. Επίσης για πρώτη φορά φέραμε τα κρασιά της Αττικής στο κέντρο του Παρισιού με ένα εξαιρετικό event που διοργανώσαμε παρουσιάζοντας τον αττικό αμπελώνα σε 30 εξειδικευμένους Γάλλους ανθρώπους του κρασιού.
Είχαμε μία εξαιρετική παρουσία η οποία μάλιστα επιστεγάστηκε με την ανακοίνωση μίας επιπλέον καθημερινής πτήσης της Air France Παρίσι-Αθήνα. Με το ίδιο μοτίβο θα παρουσιάσουμε την Περιφέρεια και στο Λονδίνο σε λίγες εβδομάδες.

Πώς εκτιμάτε γενικότερα την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα φέτος;

Από τα έως τώρα δεδομένα όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο καθώς φέτος πετύχαμε να έχουμε και περισσότερες αφίξεις και περισσότερα έσοδα συνολικά στο 9μηνο του 2024. Η συνολική αποτίμηση της χρονιάς θα γίνει στο τέλος του έτους οπότε και θα έχουμε τα τελικά νούμερα. Έχοντας άμεση επαφή με την αγορά δεν παραβλέπω βέβαια και κάποια ανησυχητικά σημάδια από την φετινή σεζόν αλλά η συνολική αποτίμηση θετική θα είναι.
Μάλιστα οφείλω να τονίσω ότι οι συνθήκες της τουριστικής χρονιάς δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, αστάθεια οικονομική και υψηλό πληθωρισμό που ανέβασε πολύ το κόστος ταξιδιών. Συνυπολογίζοντας τις συνθήκες ο κλάδος έχει πάει πολύ καλά, διαψεύδοντας μάλιστα και τις «Κασσάνδρες» που εδώ και πολύ καιρό έχουν επιδοθεί σε μία εσωτερική ρητορική εναντίον της τουριστικής δραστηριότητας. Σε πείσμα όλων των παραπάνω λοιπόν ο τουρισμός μας δείχνει όχι απλά ότι αντέχει αλλά και ότι αναπτύσσεται διαρκώς και έτσι πιστεύω ότι θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια.