Όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στις πλατφόρμες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να καταγγείλουν, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής «Α» έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή της ΑΑΔΕ που αφορά σε καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο ή διαφθορά.
Μέχρι τώρα στο «Α» έχουν υποβληθεί 185.573 καταγγελίες από τις οποίες οι 85.146 είναι επώνυμες και οι υπόλοιπες 100.427 είναι ανώνυμες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η απόφαση της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα ενεργοποιηθεί το σύστημα ανταμοιβής, οπότε και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των καταγγελιών για «πλαστές» αποδείξεις.
Ήδη η ΑΑΔΕ μέσα από τις καταγγελίες που έχει δεχθεί, έχει καταφέρει να εντοπίσει χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μέσω διασταυρώσεων στοιχείων από διάφορους κλάδους, όπως η εστίαση, αλλά και από κυκλώματα που χρησιμοποιούν ειδικά λογισμικά για να «εξαφανίζουν» τον τζίρο επιχειρήσεων με το πάτημα ενός κουμπιού.
Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των πολιτών και στην εφαρμογή καταγγελιών για περιπτώσεις φοροδιαφυγής κι άλλες παραβάσεις καθώς οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν είτε ανώνυμα είτε επώνυμα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία έχουν υποβληθεί για :
· Διαφθορά ανώνυμες: 2.163 καταγγελίες
· Διαφθορά επώνυμες: 633 καταγγελίες
· Τελωνειακές ανώνυμες: 307 καταγγελίες
· Τελωνειακές επώνυμες: 26 καταγγελίες
· Φορολογικές ανώνυμες: 21.217 καταγγελίες
· Φορολογικές επώνυμες: 3.105 καταγγελίες
Ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι όσοι προχωρούν σε καταγγελία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τόσο το κείμενο της καταγγελίας όσο και τα στοιχεία που δηλώνουν όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, κ.α., αποτελούν δεδομένα, τα οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να γνωστοποιηθούν στον/ην καταγγελλόμενο/η (άρθ. 15 ΓΚΠΔ, άρθ. 33 ν. 4624/19, άρθ. 5 ν. 2690/99, υπ’ αριθ. 73/2010 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα).