Μία εκκρεμότητα η οποία θα αύξανε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 25 δισ. ευρώ στο τέλος του 2032 και αφορά τόκους του δανείου των 90 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από το EFSF το 2012 (δεύτερο μνημόνιο) κλείνει. Η Eurostat έχει ήδη ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι οι μισοί από αυτούς θα εγγραφούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2024, αλλάζοντας την εικόνα του χρέους, αφού ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 5%.
Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να ανησυχεί από αυτή την εξέλιξη, καθώς υπενθυμίζει ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, με βάση την οποία η καταγραφή των αναβαλλόμενων τόκων από τα επίσημα δάνεια στο δημόσιο χρέος δεν θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς εξέλιξης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό που σωρεύεται ετησίως (περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο) δεν είναι κάπου «κρυμμένο» λογιστικά, αλλά εγγράφεται κάθε χρόνο στο επίσημο έλλειμμα, αλλά όχι στο χρέος. Δηλαδή, το ποσό υπάρχει στα επίσημα «βιβλία» του δημοσίου.
Επίσης, με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, χώρες με χρέος υψηλότερο του 90% του ΑΕΠ θα πρέπει να καταγράφουν ετήσια μείωση κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα, κανόνα τον οποίο και μετά την αναθεώρηση η Ελλάδα υπερκαλύπτει. Μάλιστα, με βάση το νέο Μεσοπρόθεσμο 2025-2028, η μέση ετήσια μείωση του δημόσιου χρέους εκτιμάται σε 1,85%.
Όπως μάλιστα εξήγησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, το ποσό αυτό θα διαμοιραστεί ανά τα έτη, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι στα σενάρια που έχουν καταρτιστεί για το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την επόμενη 15ετία δεν έχουν υπολογιστεί τα 7,9 δισ. πρόωρης αποπληρωμής (GLF) από την εποχή του πρώτου μνημονίου.
Υπενθυμίζεται ότι εντός του Δεκεμβρίου η χώρα θα προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση τριών ακόμη δόσεων από το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του α΄ μνημονίου, συνολικού ύψους 7,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στις δόσεις για τα έτη 2026-2028. Για την καταβολή του ποσού αυτού η χώρα μας, για πρώτη φορά, θα αξιοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 5 δισ. ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 15,7 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το δάνειο του ESM (9 δισ. ευρώ) και εκδόσεις ομολόγων. Η τελευταία αυτή δόση του ESM προς την Ελλάδα δόθηκε από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου (η Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει μόνο 61,9 δισ. ευρώ από αυτό το δάνειο). Προϋπόθεση ήταν τα χρήματα αυτά να παραμείνουν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και το 2025.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία για την παραχώρηση της Αττικής Οδού με την καταβολή του τιμήματος των 3,27 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί επίσης για τη μείωση του δημόσιου χρέους, μειώνοντάς το κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, αλλάζει το έτος βάσης υπολογισμού του ΑΕΠ, από το 2015 στο 2020, το οποίο είναι πολύ πιθανό να συμβάλλει στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ και κατά συνέπεια και στο ποσοστό του χρέους, καθώς αλλάζει ο παρονομαστής που είναι το ΑΕΠ.
Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, που θα κατατεθεί στην Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους στο 133,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2028 από 153,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 114,9% του ΑΕΠ το 2038.