Skip to main content

Τα επιτόκια μειώνονται, τα στεγαστικά δάνεια ακριβαίνουν

Τα παράδοξα των επιτοκίων - Στις καταθέσεις η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μικρότερες αποδόσεις

Ανοδικά κινήθηκε τον Αύγουστο το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων, σε 4,46% από 4,42% τον Ιούλιο, παρά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και παρά την κρίση που μαστίζει τη στεγαστική πίστη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Το ίδιο ισχύει και για τα καταναλωτικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, όπου το επιτόκιο αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά δέκα μονάδες βάσης, από 12,34% τον Ιούλιο σε 12,44% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συνολικά, αυξανόμενο εξακολουθεί να βαίνει το περιθώριο επιτοκίου για νέα δάνεια και καταθέσεις, αγγίζοντας τις 5,30 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 5,29 μονάδων τον Ιούλιο. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων καταθέσεων υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης (0,54%) ενώ στις καταθέσεις σημειώθηκε ακόμη μικρότερη μείωση επιτοκίων -μόλις κατά 2 μονάδες βάσης (στο 5,84%).

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες των νέων χορηγήσεων, η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση επιτοκίων παρατηρείται στα επιχειρηματικά δάνεια ύψους από 200.000 έως 1 εκατ. ευρώ (από 5,92% σε 5,64%) και στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (από 5,91% σε 5,67%).

Πώς εξηγούνται τα παράδοξα των επιτοκίων

Η νέα μεταβολή των επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τις αποκλίσεις που καταγράφονται στη χώρα μας εις βάρος τόσο καταθετών όσο και δανειοληπτών. Για τα μεν δάνεια, ο λόγος που επικαλούνται οι τράπεζες είναι η απορρόφηση του επιτοκιακού τους κέρδους εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως εξηγούν στη «Ν», τώρα που τα επιτόκια της ΕΚΤ μειώνονται, το περιθώριο κέρδους τους θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω τιμολογιακή πολιτική αφορά στα νέα δάνεια και όχι στα υφιστάμενα που ούτως ή άλλως φέρουν καθορισμένο επιτόκιο είτε (ως απόλυτο μέγεθος στα δάνεια σταθερού επιτοκίου) είτε σε συνάρτηση με το Euribor (στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου).

Για τις καταθέσεις, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μικρότερες αποδόσεις από την έναρξη της νομισματικής σύσφιξης έως σήμερα καθώς ποτέ δεν μετακυλίστηκαν στους καταθέτες τα επιτόκια-ρεκόρ της ΕΚΤ. Τραπεζικές πηγές εξηγούν ότι ο λόγος που δεν συνέβη αυτό είναι η πρωτοφανής ρευστότητα που τηρείται στις τράπεζες σήμερα με τη μορφή καταθέσεων. Καμία από τις μεγάλες τράπεζες δεν έχει λόγο να προσελκύσει περισσότερες καταθέσεις, γεγονός που αντανακλάται στις αποδόσεις που προσφέρουν στα καταθετικά προϊόντα.