Skip to main content

Π. Τσακλόγλου: Βιώσιμο το συνταξιοδοτικό παρά τις εξελίξεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Η κυβέρνηση έχει λάβει σωρεία μέτρων τόσο για την κατά το δυνατό αναστροφή του φαινομένου όσο και για τη διαχείριση των συνεπειών του»

«Οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τις δημογραφικές μεταβολές του ελληνικού πληθυσμού επιβεβαιώνουν μία τάση διακριτή εδώ και χρόνια τόσο στη χώρα μας όσο και στο σύνολο των αναπτυγμένων χωρών: τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού», επισημαίνει στη «Ν» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση έχει λάβει σωρεία μέτρων τόσο για την κατά το δυνατό αναστροφή του φαινομένου όσο και για τη διαχείριση των συνεπειών του.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται μέτρα που αφορούν την ενίσχυση των νοικοκυριών με παιδιά όπως η παροχή επιδόματος γέννας, η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, η στοχευμένη στεγαστική πολιτική για οικογένειες με παιδιά, η επέκταση των επιδομάτων μητρότητας, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, η παροχή αφορολογήτου σε οικογένειες με παιδιά, οι αφορολόγητες παροχές σε είδος από επιχειρήσεις προς εργαζόμενους γονείς και πολλά άλλα.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα μέτρα που αφορούν τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι κατά βάση διανεμητικό. Δηλαδή οι εισφορές των τωρινών εργαζομένων χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των συντάξεων των τωρινών συνταξιούχων. Η λειτουργία των συστημάτων αυτών επιβαρύνεται σημαντικά όταν τα δημογραφικά δεδομένα επιδεινώνονται.

Μέτρα όπως η δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), η αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης ώστε να επιβραβεύεται η μακροχρόνια συμμετοχή στην αγορά εργασίας, η άρση των αντικινήτρων για την απασχόληση συνταξιούχων και η ενίσχυση της «ενεργού γήρανσης» εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία μέτρων.

Πάντως, παρά την επιδείνωση των δημογραφικών δεδομένων, οι εκτιμήσεις του Ageing Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι αν δεν μεταβληθούν οι υφιστάμενοι κανόνες, το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι μακροχρονίως βιώσιμο.