Η επισήμανση του τίτλου είναι το συμπέρασμα έρευνας που διεξήχθη στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης και αφορούσε τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό.
Από την έρευνα προκύπτει ότι, αν και έχει κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική από το υπουργείο Εργασίας, εντούτοις η Κλαδική Σύμβαση σε ποσοστό 50% δεν εφαρμόζεται!
Για τα εξαντλητικά ωράρια και για την απουσία ρεπό, ούτε λόγος να γίνεται. Μέχρι και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζομένων, αναφέρθηκαν στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Συνδικάτο Επισιτισμού του Νομού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Το θέμα πάντως αποκτά και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η εργοδοτική πλευρά κάνει λόγο για δυσφήμηση του κλάδου. Μάλιστα, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Κρήτης της ΝΔ, Κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Τουρισμού ώστε να ελεγχθεί η ταυτότητα της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα.
Για να δούμε ποιος φταίει: Ο κλάδος που παράγει προβληματικές συνθήκες εργασίας, ή η εταιρία που πραγματοποίησε την έρευνα και τις έφερε στο προσκήνιο;
Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό, τονίζει ότι μόλις δύο στους δέκα που απασχολούνται σε επιχειρήσεις του κλάδου, εκφράζουν την επιθυμία να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Β.Α.